O petitie europeana pentru salvarea albinelor va fi analizata de Comisia Europeana

O petitie europeana care vizeaza salvarea albinelor a reusit sa stranga numarul de semnaturi necesar pentru a fi examinata de Comisia Europeana, relateaza DPA.

Scris de Agro Food, Joi, 30 Septembrie 2021
Initiativa 'Salvati albinele si fermierii' a depasit miercuri pragul de 1 milion de semnaturi, potrivit website-ului sau. Termenul pentru strangerea acestor semnaturi expira joi.
 
''Faptul ca am reusit acest lucru in pofida restrictiilor masive cauzate de criza COVID-19 arata cat de multi oameni cer o schimbare a politicii agricole'', a declarat Veronika Feicht, reprezentanta a Institutului pentru mediu din Munchen, unul dintre organizatorii acestei campanii. Petitia solicita ca legislatia UE sa renunte gradual la pesticidele sintetice, sa revina la biodiversitate si sa nu mai puna accentul pe agricultura la scara industriala.
 
Initiativa cetateneasca europeana a fost introdusa de Tratatul de la Lisabona. Aceasta permite unui milion de cetateni din cel putin un sfert dintre statele membre UE sa invite Comisia Europeana sa prezinte propuneri legislative in domeniile de competenta ale executivului comunitar.
 
Regulamentul UE privind initiativa cetateneasca europeana a fost adoptat la 16 februarie 2011. Totusi, la cererea statelor membre care au avut nevoie de timp pentru a institui mecanisme de certificare a declaratiilor de sustinere, cetatenii au putut lansa initiative astfel de initiative abia de la 1 aprilie 2012.