O noua lege. Se cere eliminarea pesticidelor sintetice din agricultura

Romania a lansat initiativa cetateneasca europeana „Salvati albinele si fermierii", prin care se urmareste strangerea unui milion de semnaturi de sustinere la nivelul UE, pana in septembrie 2020, astfel incat Comisia Europeana si Parlamentul European sa ia in considerare transpunerea in lege a solicitarilor care vizeaza eliminarea treptata a pesticidelor sintetice din agricultura pana in anul 2035.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 11 Decembrie 2019

„In Romania, pragul minim care trebuie atins este de 24.000 de semnaturi de sustinere. Exista exemple de initiative cetatenesti europene care au fost finalizate cu succes si mentionez doua: Apa si salubritatea reprezinta un drept al omului, care a fost lansata inca din anul 2012 si care a avut finalitate, dupa ce s-au strans un milion de semnaturi, pentru ca a produs efecte in plan legislativ. O alta asemenea initiativa a fost interzicerea glifosatului si protectia oamenilor si a mediului de pesticide toxice. Desi au fost stranse si in cadrul acestei initiative peste un milion de semnaturi, Comisia totusi nu a dat curs in totalitate acestor solicitari, chiar a constatat ca nu este momentul. Noi speram sa se intample in viitor. In schimb a avut urmari sub aspectul transparentei conditiilor de autorizare a pesticidelor. Practic, aceasta politica de utilizare durabila a pesticidelor putem aprecia ca este urmare si a acestei actiuni cetatenesti, la fel cum speram ca actiunea noastra sa influenteze Politica Agricola Comuna, mai ales pentru perioada 2021 -2027", a declarat Constantin Dobrescu, vicepresedintele Federatiei Asociatiilor Apicole din Romania - Romapis, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca au fost inmanate trei cereri Comisiei Europene in cadrul acestei initiative, prima urmarind eliminarea treptata a pesticidelor sintetice din agricultura cu 80% pana in 2030, incepand cu cele mai periculoase, pentru a se ajunge in 2035 la o agricultura 100% lipsita de pesticide sintetice.

De asemenea, o alta solicitare vizeaza restaurarea biodiversitatii prin refacerea ecosistemelor naturale din zonele agricole, astfel incat agricultura sa contribuie la protejarea biodiversitatii in loc sa o afecteze, iar cea de a treia cerere este sprijinirea fermierilor pentru aceasta tranzitie.

„De ce este nevoie de asa ceva? Pentru ca natura, asa cum o stim noi astazi, se afla la limita colapsului, aproape de punctul unde intoarcerea nu mai este posibila. Un raport al ONU din 2017 face referire la aceasta situatie. Pesticidele produc in mod direct extinctia de specii: albine si alte insecte polenizatoare. Avem un raport de o importanta extraordinara, care nu este indeajuns inteles, mai ales in Romania. Cred ca putina lume stie ca un studiu din Germania, facut pe o perioada de 27 de ani, in care s-au facut masuratori privind masa insectelor zburatoare, atentie, din zone protejate, departe de agricultura, a constatat ca in 27 de ani masa totala a acestor insecte a scazut cu 75%. Este o informatie care ar trebui sa ne dea cosmaruri. Asa cum planctonul reprezinta esenta vietii in mari si oceane, insectele zburatoare stau la baza lanturilor trofice pe uscat, iar disparitia insectelor aproape sigur ar avea ca efect extinctia si a altor specii, poate chiar si oamenilor", a afirmat Dobrescu.

De asemenea, vicepresedintele Romapis a subliniat ca pesticidele fac posibil un mod de agricultura intensiva, uneori chiar ultraintensiva, bazat pe monoculturi, „care au un efect devastator asupra polenizatorilor".

„O monocultura este un desert pentru albine, bondari, fluturi, pentru ca, dupa ce acea cultura dispare ca flori, acele plante care ofera nectar sau polen, dupa disparitia lor, acolo ramane un desert, lipseste varietatea, lipsesc buruienile, lipsesc floricelele de orice fel, iar acesta este un peisaj pe care il intalnim tot mai des pe campiile Romaniei", a avertizat Dobrescu.

Nu in ultimul rand, in opinia sa, agricultura industriala favorizeaza schimbarile climatice intrucat se bazeaza pe pesticide sintetice, iar acestea se obtin prin procese chimice industriale intens utilizatoare de combustibili fosili. Pe de alta parte, utilizarea lor distruge capacitatea solului de absorbi carbonul din atmosfera, contribuind la amplificarea efectului de sera.