Nivelul ridicat al ajutorului de minimis pentru usturoi a dus la creşterea suprafetelor cultivate in judetul Mures

Nivelul ridicat al programului de minimis pentru usturoi, care din acest an a fost stabilit la 3.000 de euro pe hectar, a dus la cresterea suprafetelor cultivate cu usturoi, in judetul Mures fiind deja sase cultivatori cu un total de 7,5 hectare.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 27 Decembrie 2019

„Avem programul de usturoi in 2019, in judetul Mures avem 6 cultivatori de usturoi, cu peste 30 de ari de culturi. In total avem circa 7,5 hectare de usturoi, in crestere fata de anul trecut. Recomandam consumatorilor sa il caute in toate pietele si sa il achizitioneze, fiindca este un usturoi cu calitati exceptionale”, a spus seful Directiei Agricole Judetene (DJA) Mures, Ioan Rus.

Producatorii romani de usturoi sustin ca prin aceste subventii incep sa castige teren in fata concurentei chinezesti si turcesti, intrucat pot acoperi din ce in ce mai mult cererile de pe piata, insa deocamdata majoritatea productiei este desfacuta in targuri, in piete si in aprozarele mici.

Unul dintre cei mai mari producatori de usturoi din judetul Mureş, cu o suprafata de 4 hectare, este Emese Balazs, din Madarasu de Campie, care a reusit sa infiinteze prima plantatie de usturoi mureseana, cu doua productii anuale, o productie de toamna si una de primavara.

„Producem usturoi din samanta certificate. Secretul este sa ai o samanta buna si toamna sa-l pui in pamant, fiindca usturoiul plantat toamna se scoate in luna iunie. Noi l-am plantat in luna octombrie si l-am scos anul acesta, in luna iunie. Si usturoiul de toamna iesit foarte frumos. Samanta este de-a noastra, de aici, se numeste Messidor si s-a acomodat cu clima, este o samanta certificata din Franta. Producem usturoiul de toamna pe patru hectare si pe trei hectare producem usturoiul de primavara. Desi lumea devine tot mai moderns si exista comentarii cum ca ar trebui sa se renunte la usturoi fiindca miroase, oamenii cumpara cantitati din ce in ce mari. Avem si comentarii foarte bune pentru ca lumea se bucura ca se gaseste usturoi romanesc si de calitate. Pot spune cu mandrie ca usturoiul este un antibiotic natural”, a declarat Emese Balazs.

Producatorii sustin ca secretul unui usturoi de calitate este plantarea lui in lunile octombrie-noiembrie, pentru a prinde lunile de iarna cand primeste mai multa umiditate din ploaie si zapada, insa acest gen de cultura necesita o atentie sporita.