Nestlé investeste 1,2 miliarde de franci elvetieni in agricultura regenerativa

Nestlé dezvaluie planul pentru sustinerea si accelerarea tranzitiei catre un sistem alimentar regenerativ, ce are ca scop protejarea si refacerea mediului, imbunatatirea conditiilor de trai ale fermierilor si prosperitatea comunitatilor agricole.

Scris de Agro Food, Joi, 23 Septembrie 2021

Pentru promovarea practicilor agricole regenerative, Nestlé va colabora cu partenerii sai din sistemul alimentar, inclusi intr-o retea de peste 500.000 de fermieri si 150.000 de furnizori ai companiei. Ca parte a acestui plan, compania va initia, totodata, noi programe in cautarea celor mai bune solutii pentru a face fata provocarilor sociale si economice ale acestei tranzitii.

 

Anuntul a fost facut in perioada premergatoare Summit-ului ONU privind sistemele alimentare desfasurat la New York, ca parte a contributiei Nestlé la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila (ODD) pana in anul 2030. De asemenea, anuntul vine dupa raportul recent al Grupului interguvernamental al Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, ce dezvaluie intensificarea crizei climatice.

 

„Stim ca agricultura regenerativa joaca un rol esential in imbunatatirea sanatatii solului, refacerea ciclurilor apei si accelerarea biodiversitatii pe termen lung”, a precizat Paul Bulcke, presedinte Nestlé. „Aceste rezultate formeaza baza unui proces de productie sustenabil pentru produsele noastre alimentare si contribuie in mod hotarator la realizarea obiectivelor climatice ambitioase pe care le avem”.

 

Nestlé este semnatar al UN Business Ambition pentru limitarea incalzirii globale la pragul de 1,5° C si a fost una dintre primele companii care si-a impartasit in decembrie 2020 planul de actiune pentru combaterea schimbarilor climatice. Compania ia masuri pentru injumatatirea emisiilor sale pana in 2030 si a ajunge la emisii nete zero pana in 2050.

 

„Prin parteneriatele de lunga durata cu comunitatile agricole din intreaga lume, dorim sa sprijinim mai mult practicile agricole care sunt benefice atat pentru mediu, cat si pentru oameni”, a declarat Mark Schneider, CEO Nestlé. „Pentru a permite o tranzitie corecta, este esential sa sprijinim fermierii din intreaga lume care isi asuma riscurile si costurile asociate cu procesul trecerii la agricultura regenerativa”.

 

Nestlé investeste 1,2 miliarde CHF in urmatorii cinci ani pentru a stimula agricultura regenerativa in lantul de aprovizionare al companiei, concentrandu-se pe trei directii principale:


- Aplicarea stiintei si tehnologiei de ultima generatie si oferirea de asistenta tehnica: Valorificandu-si reteaua vasta de agronomi si experti in cercetare si dezvoltare, Nestlé dezvolta, printre altele, noi soiuri de cafea si cacao care asigura un randament crescut si impact scazut asupra mediului si evalueaza noi solutii pentru a reduce emisiile in lantul de aprovizionare pentru categoria de produse lactate. Nestlé va oferi, de asemenea, instruire in domeniul agricol si ii va ajuta pe fermieri sa faca schimb de informatii si de practici care pot fi adaptate la nivel local.
- Oferirea de sprijin investitional: Tranzitia catre agricultura regenerativa vine cu riscuri initiale si costuri noi. Nestlé va sprijini fermierii investind alaturi de acestia, facilitand finantari sau ajutandu-i sa obtina imprumuturi pentru echipamente specifice. Compania va colabora cu partenerii sai pentru finantarea de proiecte-pilot pentru a testa si invata cum sa promoveze agricultura regenerativa la nivel optim.
- Plata unor prime pentru produse provenite din agricultura regenerativa: Nestlé va plati un cost suplimentar in cazul a numeroase materii prime produse prin practici agricole regenerative si va creste cantitatea achizitionata. Aceasta inseamna recompensarea fermierilor nu numai pentru cantitatea si calitatea ingredientelor, ci si pentru beneficiile pe care le ofera mediului prin protectia solului, gestionarea apei si captarea carbonului.

 

Nestlé a publicat cele mai importante practici agricole regenerative pe care compania doreste sa le promoveze.

 

Acestea includ, printre altele, imbunatatirea biodiversitatii, conservarea solului, regenerarea ciclurilor de apa si un management responsabil al animalelor de ferma. Agricultura este responsabila pentru aproape doua treimi din emisiile totale de gaze cu efect de sera ale Nestlé, producerea produselor lactate si managementul animalelor de ferma fiind responsabile pentru aproximativ jumatate din acestea. De exemplu, in sectorul produselor lactate, Nestlé evalueaza practicile cele mai potrivite de cercetare si dezvoltare pentru a reduce emisiile la nivelul fermelor.

 

Compania va incepe sa lucreze cu 30 de ferme de lapte de referinta din 12 tari pentru a testa practici agricole scalabile, prietenoase cu mediul si regenerative, care ajuta la atingerea unui nivel zero net in ceea ce priveste emisiile de dioxid de carbon. Nestlé lucreaza, de asemenea, cu fermierii pentru a selecta si cultiva soiuri de leguminoase nutritive si gustoase care sa fie utilizate ca alternative vegetale la lapte.

 

Sprijinirea comunitatilor agricole pentru cresterea nivelului de venit si implementarea programelor pentru tineret
Agricultura regenerativa contribuie la un sistem alimentar regenerativ, care ar trebui sa fie echitabil si transparent pentru toti participantii care fac parte din acestea. Nestlé se angajeaza sa sprijine prin programele sale de sustenabilitate cresterea si diversificarea veniturilor fermierilor. Mai mult, Nestlé va implementa noi programe menite sa duca la cresterea nivelului de venit pentru fermierii inclusi de-a lungul lantului sau valoric, pentru a face agricultura mai atractiva din punct de vedere ocupational. Pana la finalul anului, Nestlé si-a propus sa dezvaluie planuri specifice aferente lanturilor sale de aprovizionare pentru cafea si cacao.

 

Pentru a sprijini tinerii pasionati de agricultura, Nestlé va lansa in luna noiembrie o noua platforma de formare pentru a atrage si instrui urmatoarea generatie de fermieri. Instruirea se va axa pe practicile de agricultura regenerativa si imbunatatirea rezilientei fermelor la schimbarile climatice pentru peste 40.000 de fermieri care participa la unul dintre programele Nestlé de antreprenoriat in agricultura.

 

Eforturile Nestlé in materie de agricultura regenerativa sunt prezentate sub denumirea de „Regenerarea unei generatii” si se axeaza pe fermieri, tineri, consumatori si proprii angajati.