Ministrul afacerilor externe din Sri Lanka a invitat Romania sa ofere know-how in agricultura din tara sa

Ministrul Afacerilor Externe din Sri Lanka, Tilak Marapana, a invitat Romania sa ofere know-how in agricultura din Sri Lanka, avand in vedere ca sectorul agricol romanesc dispune de tehnologii moderne.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 10 Septembrie 2019

Stefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, si Tilak Marapana, ministrul Afacerilor Externe din Sri Lanka, au avut o intrevedere la Bucuresti in care tema principala a fost identificarea de noi modalitati pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale si comerciale, cu atat mai mult cu cat unul dintre obiectivele Romaniei in cadrul presedintiei la Consiliul UE, din primul semestru al acestui an, a fost dezvoltarea relatiilor dintre UE si Asia.

Prin pozitia lor geografica, cele doua tari pot fi porti de intrare pentru produse sau investitii care pot fi demarate prin participarea la evenimente economice de promovare, precum targurile si expozitiile internationale, misiunile economice etc., organizate atat in Romania, cat si in Sri Lanka, se arata intr-un comunicat remis la redactie.

„Pentru a intelege mai bine cultura si a explica oportunitatile ce sunt oferite comunitatilor de business din cele doua tari trebuie sa fim activi, sa ne stabilim ca principal obiectiv conectarea si extinderea domeniilor de cooperare, deschiderea de noi piete pentru produsele noastre. Romania are argumente puternice pentru promovarea cooperarii economice cu partenerii straini, are un climat de afaceri favorabil, stimulat de cresterea economica solida si stabila din ultimii ani si de un cadru legal favorabil in zona”, a declarat Stefan-Radu Oprea.

Ministrul Tilak Marapana a exprimat, in acest context, atentia acordata de guvernul din Sri Lanka dezvoltarii industriilor care genereaza produse cu valoare adaugata ridicata, mentionand industriile electronica si constructia de masini. A invitat, pe aceasta cale, companiile din Romania sa se implice in realizarea de investitii in Sri Lanka, in aceste domenii.

„De asemenea, avand in vedere ca sectorul agricol romanesc dispune de tehnologii moderne, ministrul Marapana a invitat Romania sa ofere know-how in agricultura din Sri Lanka, unde, beneficiind de un climat tropical si de terenuri fertile, companiile romanesti pot realiza ferme pentru culturi de fructe si legume destinate exportului, precum si culturi pentru productia de condimente”, se mai arata in comunicat.

La finalul intalnirii, partile au convenit ca expertii din ambele tari, impreuna cu reprezentantii camerelor de comert, sa stabileasca domeniile de interes si sa organizeze, in prima jumatate a anului viitor, o misiune economica in Sri Lanka.

La sfarsitul lunii iunie 2019, totalul schimburilor comerciale romano - sri lankeze a fost de 7,09 milioane dolari.

Romania exporta in Sri Lanka cereale, produse de parfumerie, materiale plastice sau articole din cauciuc si importa cauciuc, fructe, cafea, ceai si condimente.

Oamenii de afaceri sri lankezi au investit in Romania in sectoarele imobiliar, comert si agentii turism, prin infiintarea de societati comerciale fie cu capital integral sri lankez fie in societati mixte, cu parteneri romani.