Ministrul Agriculturii: Incepand din 15 iulie, se deschid masurile de tranzitie

Masurile de tranzitie pentru urmatorii doi ani vor fi deschise incepand din 15 iulie, cel tarziu, a anuntat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, mentionand ca este vorba de un pachet de 3,2 miliarde de euro.

Scris de Agro Food, Vineri, 04 Iunie 2021
'Legat de masurile de tranzitie, aici discutam de lucruri certe. Tranzitie inseamna bani noi si masuri vechi. Noi am adoptat niste masuri pe care le-am comunicat Bruxellesului, avem o forma finala, suntem in dezbatere publica cu multe dintre ele. Unele au fost afisate in dezbatere publica astazi. Urmeaza un calendar in asa fel incat, dupa ce facem iarasi grupurile de lucru unde incercam sa integram observatiile mediului asociativ si pe cele ale partenerilor sociali, facem un comitet de monitorizare, iar apoi, incepand din 15 iulie cel tarziu, sa dam drumul la aceste masuri. Discutam de un pachet de 3,2 miliarde de euro', a declarat ministrul Agriculturii, intr-o conferinta de presa.
 
El a subliniat ca masurile perioadei de tranzitie 2021-2022 nu puteau fi altele decat cele prinse si in Planul National Strategic (PNS), adica 'acele nevoi si acele prioritati' constatate dupa analiza SWOT si analiza nevoilor pentru agricultura romaneasca.
 
'Pentru partea de investitii in exploatatii agricole am alocat in urmatorii doi ani 760 de milioane de euro. Comparativ, daca intreaga perioada 2014-2020, aceasta sub-masura a avut o alocare de 840 de milioane de euro. Sigur ca am splitat in opt componente, astfel incat sa impactam toate zonele de activitate si inclusiv zonele geografice din tara, alocand bani distinct pentru zona montana. Pentru investitiile in exploatatii pomicole avem 122 de milioane de euro in urmatorii doi ani', a transmis ministrul Agriculturii.
 
De asemenea, pentru submasura 4.2 'Sprijin pentru investitii in procesarea si marketingul produselor agricole' a fost alocata o suma de 140 de milioane de euro, iar pentru 4.2a 'Sprijin pentru investitii in procesarea si marketingul produselor din sectorul pomicol', exista 10 milioane de euro.
 
'Care este diferenta intre 4.1 si 4.2? Daca in masura 4.1 am pus sume mai mari pentru ca am dorit exact acea nevoie, exact acel lucru, prin care noi credem ca ar putea corecta balanta comerciala, pe de o parte, iar pe de alta parte sa intareasca pozitia producatorului in lantul valoric, pentru masura 4.1 am alocat 760 de milioane de euro. Vrem ca partea de depozitare si procesare sa fie facuta de producator, in primul rand de producatorul primar. Pentru toti ceilalti care vor sa faca depozitare si procesare este aceasta masura 4.2 si 4.2a, unde sunt 150 de milioane de euro', a explicat Oros.
 
Acesta a prezentat in cadrul conferintei si restul masurilor care vor fi lansate in perioada de tranzitie, respectiv sM4.3 'Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole', care are o alocare publica de 100,66 milioane euro, si masura sM6.1 'Instalare tineri fermieri', cu 100 de milioane de euro in urmatorii doi ani.
 
'Aici s-au facut modificari importante in ceea ce priveste cuantumul. Se poate ajunge la sume de 60.000, respectiv 70.000 de euro, daca in planul de afaceri acesti tineri fermieri cuprind activitati de 'smart agriculture', de agricultura ecologica sau apartin unor asocieri economice, unor cooperative', a subliniat el.
 
Totodata, pentru sub-masura sM6.2 'Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole' au fost alocate 50 de milioane de euro, iar pentru sM6.3 'Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici' 87 de milioane de euro, din care 26,1 milioane de euro distinct pentru zona montana. In ceea ce priveste sM6.4 - 'Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole' sumele alocate se ridica la 100 milioane de euro, pentru ca ' in mediul rural trebuie sa fie si altfel de activitati decat cele agricole'.
 
Potrivit ministrului Agriculturii, 5 milioane de euro au fost alocati pentru sM9.1 'Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol', iar pentru M10 'Agromediu si clima' un total de 288,76 milioane de euro, din care 142 milioane de euro alocare publica din FEADR si 146,76 milioane euro fonduri EURI (Instrumentul de Relansare al Uniunii Europene - n. r.).
 
Si pentru 'Agricultura ecologica' (M11) vor fi, in total, in urmatorii ani, 232,28 milioane de euro, cu sume distincte din alocarea publica (129,63 milioane euro) si fonduri EURI (102,65 milioane euro), iar platile pentru zonele care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice - 660,12 milioane de euro.
 
'Trebuie spus ca 50,2% din teritoriul agricol romanesc se afla in aceste zone cu constrangeri naturale si specifice', a mentionat Oros.
 
Oficialul MADR a adaugat ca s-au pastrat fonduri si pentru M14 'Bunastarea animalelor', singura forma de sprijin pentru porc si pasare, respectiv 273 milioane de euro din alocare publica. De asemenea, mai sunt alocate fonduri pentru sM16.4 'Sprijin pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare' - 40 milioane de euro, iar pentru sectorul pomicol - 10 milioane de euro; pentru sM17.1 'Prime pentru asigurarea culturilor a animalelor si a plantelor' - 20 milioane de euro; M19.1 'Sprijin pregatitor pentru dezvoltarea Strategiilor de Dezvoltare Locala (viitoare)': 5 milioane de euro, M19.2 'Sprijin pentru implementarea actiunilor in cadrul strategiei de dezvoltare locala': 100 milioane si M19.4 'Sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare GAL-uri': 23 de milioane de euro.