Ministerul Agriculturii pierde 310 milioane lei la rectificarea bugetara

Ministerul Finantelor Publice prevede, in proiectul de rectificare bugetara, o majorare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat pe anul 2019 cu 2,251 miliarde lei si a cheltuielilor cu 285,7 milioane lei.

Scris de Agro Food, Miercuri, 07 August 2019

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pierde 310,4 milioane lei, executia la semestrul I fiind de 34% din bugetul aprobat. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut in vedere executia pe primul semestru al anului 2019 raportata la prevederile bugetare anuale si diminuarea sumelor retinute in proportie de 10%. S-au identificat economii in principal la transferuri intre unitati ale administratiei publice - 277,4 milioane lei.

 

Propunerea de rectificare are in vedere gradul de executie al cheltuielilor pe primele 6 luni de 33%, media platilor lunare fiind de 109,7 milioane lei/luna, media ramasa de utilizat pe urmatoarele 6 luni, dupa rectificare, fiind de 176,6 milioane lei/luna.

 

La subventii este prevazut un minus de 29,4 milioane lei, suma mai mica decat retinerea de 10%, respectiv 30 milioane de lei, la cheltuieli de capital -4,2 milioane lei unde executia a reprezentat 3,2% din prevederile anuale, media platilor lunare fiind de 0,2 milioane lei/luna, iar media ramasa de utilizat pe urmatoarele 6 luni, dupa rectificare, este de 6,1 milioane lei/luna.

 

Conform proiectului, publicat ieri pe site-ul MFP, taxa pe valoarea adaugata va fi mentinuta la nivelul programului de la lege, ca urmare a masurilor intreprinse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea cresterii gradului de colectare si conformare dar si a efectelor masurii de restructurare financiara, cu minus 2,9 miliarde lei reprezentand sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pe anul 2019 pentru finantarea cheltuielilor bugetelor locale, precizeaza Nota de fundamentare a proiectului.