Micii fermieri pot beneficia de un sistem de management al gunoiului de grajd

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat licitatia de atribuire a contractelor de construire pentru noua platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd, de care vor beneficia fermierii mici si gospodariile de subzistenta.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 11 Decembrie 2019

Investitiile se fac in cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti" (CIPN), implementat de MMAP si finantat de Guvernul Romaniei, dintr-un imprumut de la Banca Mondiala.

Platformele se vor construi la nivel comunal, urmand sa deserveasca fermierii mici si gospodariile de subzistenta care cresc animale, asigurand colectarea si managementul gunoiului de grajd in comunele respective.

„Din cauza specificului ei, Romania are peste 3 milioane de ferme mici si gospodarii de subzistenta, care cresc animale. Mare parte din acestea nu au capacitatea de a gestiona corespunzator dejectiile de la animale. Acestea ajung sa polueze cu nitrati apele de suprafata si, mai grav, apele freatice, respectiv fantanile din curtile oamenilor. Platformele pe care le finantam rezolva problema poluarii la nivel de comunitate, asigurand, in plus, si conformarea fermierilor la cerintele de plata ale APIA, legate de capacitatile de stocare a gunoiului de grajd", a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Beneficiarii investitiilor facute in cadrul proiectului sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate in cadrul unui program competitiv de finantare. Pe langa construirea platformelor, MMAP finanteaza pentru fiecare din acestea un set de utilaje necesar colectarii de la populatie si manipularii gunoiului de grajd, respectiv un tractor, doua remorci, un incarcator frontal, o masina de imprastiat compostul si o cisterna vidanja.

Comunele beneficiare ale acestei transe de investitii sunt: Vinderei (judetul Vaslui), Coarnele Caprei (judetul Iasi), Dumbraveni si Horodnic de Sus (judetul Suceava), Tiha Bargaului (judetul Bistrita-Nasaud), Slatioara si Fartatesti (judetul Valcea), Turburea (judetul Gorj) si Bistret (judetul Dolj).

Potrivit sursei citate, investitiile sunt suportate in proportie de 95% de MMAP, contributia locala a beneficiarilor de aproximativ 5% constand in contravaloarea proiectarii platformelor. Dupa finalizare, investitiile sunt transferate catre UAT, urmand sa fie exploatate de acestea si monitorizate de MMAP.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti" este parte a demersurilor Guvernului Romaniei de asigurare a implementarii Directivei Nitrati, prin care se urmareste reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole.

Proiectul este in a doua faza, cea de finantare aditionala. Proiectul initial a demarat in 2008 si s-a incheiat in 2017 si a finantat un numar de 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

Finantarea aditionala a proiectului a fost alocata pentru cinci ani, pana in martie 2022.