Metro a fost preluat de catre cehii de la EP Global Commerce

Comisia Europeana a aprobat, conform reglementarilor UE privind fuziunile, achizitionarea retailerului german Metro AG de catre EP Global Commerce (EPGC) din Cehia, informeaza un comunicat al Executivului comunitar.

Scris de Agro Food, Miercuri, 23 Decembrie 2020
Metro este activ pe piata vanzarilor angro de bunuri de larg consum. EPGC este un vehicul de investitii care in prezent detine o participatie minoritara in Metro. EPGC este controlata de Daniel Kretinsky, care detine capital la companii active in domeniul energiei, utilitatilor, media, si comert electronic.
 
Comisia Europeana a concluzionat ca propusa achizitie nu ridica probleme de concurenta, tinand cont ca firmele nu sunt active in aceleasi domenii. Tranzactia a fost examinata conform procedurii simplificate privind fuziunea, informeaza Executivul comunitar.
 
Conducerea Metro AG anunta in septembrie ca noua oferta de preluare primita de la EP Global Commerce (EPGC) pentru majorarea participatiei in retailerul german subevalueaza substantial compania.
 
EP Global Commerce, care detine deja indirect 29,99% din actiunile obisnuite ale Metro, a informat ca va oferi 8,48 euro pentru o actiune obisnuita si aproximativ 8,87 euro pentru o actiune preferentiala.
 
"Consiliul de Administratie al Metro crede cu tarie ca oferta subevalueaza substantial compania", se arata intr-un comunicat al retailerului german, care-i sfatuieste pe actionari sa nu ia nicio decizie pana la anuntarea unor informatii suplimentare.
 
EPGC, vehiculul de investitii detinut in proportie de 53% de miliardarul ceh Daniel Kretinsky si 47% de investitorul slovac Patrik Tkac (cofondatorul grupului de companii J&T), nu a reusit anul trecut sa preia Metro, contra sumei de 5,8 miliarde de euro. Esecul vine in urma faptului ca nu s-a reusit sa se ajunga la un acord privind valoarea Metro cu firmele Meridian Stiftung si Beisheim Holding, care, impreuna, detin o participatie de 23%.
 
In august, directorul general al Metro AG, Olaf Koch, a anuntat ca intentioneaza sa demisioneze la finele acestui an, ceea ce inseamna o plecare anticipata dintr-o pozitie pe care urma sa o ocupe pana in luna martie 2022.
 
CEO-ul Olaf Koch, care incepand din 2012 a supervizat o modificare dramatica a strategiei companiei, a informat consiliul de supervizare ca nu isi va prelungi contractul, care urma sa expire in luna martie 2022, si ca intentioneaza sa plece de la Metro la data de 31 decembrie 2020, a informat grupul german intr-un comunicat de presa. Consiliul de supervizare "va delibera cu privire la acest subiect in perioada urmatoare", a adaugat Metro.
 
Sub conducerea lui Olaf Koch, Metro s-a transformat dintr-un conglomerat cu numeroase divizii intr-o companie specializata pe vanzarile angro si si-a redus datoriile cu peste sapte miliarde de euro. Printre altele, Olaf Koch a vandut lantul de magazine universale Kaufhof, precum si lanturile de magazine de electronice Media Markt si Saturn. Cu toate acestea, afacerile Metro au inceput sa fie supuse presiunilor in Germania in ultimii ani in conditiile in care grupurile Aldi, Lidl si Netto au castigat cote de piata.
 
Metro opereaza in 26 de tari, avand 771 de magazine si 150.000 de angajati. Divizia Metro Cash & Carry s-a lansat oficial in Romania in luna octombrie 1996, cand a deschis primul magazine din Bucuresti. Astazi, reteaua numara 32 de magazine in 24 de orase.