Majoritatea legumicultorilor folosesc seminte necertificate

Fermierii autorizati din judetul Maramures folosesc prea putin seminte certificate si prefera alte categorii de seminte ce provin din surse mai putin cunoscute, a declarat directorul Directiei Judetene Agricole, Virgil Tantas.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 10 Ianuarie 2020

„Inspectorii nostri verifica inca din luna decembrie producatorii agricoli autorizati daca respecta recomandarile de a infiinta culturi utilizand seminte certificate. (...) In urma a peste 70 de controale in teren au fost descoperite mici ferme care in acte sustin ca utilizeaza seminte certificate, unele ecologice, insa s-a constat ca au fost intrebuintate seminte fara a avea certificat. De asemenea, au mai fost descoperite culturi paralele din aceiasi planta, una ecologica si o alta conventionala. Problema e ca aceste produse sunt comercializate pe piata libera sau organizata ca si produse traditionale sau, dupa caz, ecologice, dar din nefericire nu se incadreaza la categoria amintita, pentru ca fermierul n-a respectat o norma elementara”, a spus Virgil Tantas.

Acesta a precizat ca producatorii agricoli care au fost descoperiti ca neconform statului de furnizor de bunuri traditionale sau ecologice au fost sanctionati contraventional si li s-a cerut expres sa intrebuinteze seminte certificate.

Acesta a mai mentionat ca beneficiarul, clientul apreciaza foarte mult produsele traditionale si prefera sa cumpere direct de la micul producator, iar o inselare a asteptarilor ar putea provoca pierderea increderii.

„Asemenea comportament poate fi extrem de tare pedepsit de cumparatori, in primul rand, clientul obisnuit care cauta produsele traditionale sau cele ecologice in targurile organizate sau piete. Apoi, pensiunile, restaurantele sau lanturile hoteliere care prefera sa se aprovizioneze de la fermierii autorizati, tocmai pentru a sprijini producatorul local. A insela asteptarile clientilor poate duce rapid la reorientarea acestora spre alte categorii de furnizori sau spre cei din strainatate sau marile lanturi de magazine”, a declarat Virgil Tantas.

In judetul Maramures activeaza 400 de producatori in agricultura ecologica, zece procesatori de miere, polen, laptisor de matca, suc de fructe, pufuleti, doi procesatori de hribe si fructe de padure, cinci comercianti de alimente ecologice, doi exportatori si un importator de produse alimentare ecologice.