Luxemburg, prima tara din UE care interzice glifosatul

Luxemburg va deveni prima tara din Uniunea Europeana care va interzice glifosatul pe teritoriul sau, un erbicid ce va fi interzis pana la sfarsitul anului 2020, a anuntat ministrul luxemburgez al agriculturii, Romain Schneider.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Vineri, 17 Ianuarie 2020

Pana la 31 decembrie 2020, produsele fitosanitare pe baza de glifosat vor fi interzise pe teritoriul Luxemburgului, in conformitate cu un acord guvernamental din 2018.

Este „un pas decisiv in cadrul unui demers durabil care satisface ambitiile de a utiliza produse fitosanitare moderne care respecta mediul”, a declarat ministrul agriculturii.  

Procesul de interzicere are loc in trei faze: retragerea autorizatiei de punere pe piata la 1 februarie, un termen limita pentru vanzarea stocurilor pana la 30 iunie, si apoi o perioada de gratie pentru utilizarea produselor pana la 31 decembrie 2020.

De fapt, aproape 60% din fermele din Luxemburg au renuntat deja la glifosat, potrivit guvernului luxemburghez, care a instituit la sfarsitul anului 2019 un sistem de compensatii pentru o mie de ferme active din aceasta mica si prospera tara cu 600.000 de locuitori.