Lucrarile de reabilitare a Canalului Siret-Baragan, urgentate de Guvern

Guvernul a aprobat o Ordonanta de urgenta prin care modifica si completeaza acte normative din domeniul imbunatatirilor funciare, pentru a permite declansarea urgenta a lucrarilor de reabilitare a Canalului Siret-Baragan, precum si asigurarea finantarii acestor lucrari pana in anul 2023, informeaza Ministerul Agriculturii.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Joi, 27 Iunie 2019

Prin OUG 4/2019, obiectivul "Canal magistral Siret-Baragan - Etapa I" s-a declarat infrastructura principala de irigatii de utilitate publica si a fost inclus in Programul national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania, aprobat prin Hotarârea Guvernului 793/2016. Astfel, au fost propuse modificarea alineatelor (8) si (9) ale articolului 13 din OUG nr.82/2011 privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare.


"Scopul masurii - completarea schemei de conducere a Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare cu un post de director general adjunct, care sa permita eficientizarea actului de management la nivelul Agentiei pentru a se asigura reducerea timpului de punere in practica a deciziilor, complexitatea si volumul activitatilor care vizeaza realizarea obiectivului de investitie Canal magistral Siret-Baragan - Etapa I", se arata in comunicat.


De asemenea, ordonanta completeaza articolul III din Legea nr. 269/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2015 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2011 privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare, cu un nou alineat prin care perioada de alocare a sumelor aferente Programului National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii se prelungeste pana in anul 2023.


Scopul acestei masuri vizeaza asigurarea resursei financiare pe intreaga durata de proiectare, executie si punere in functiune a obiectivului de investitie Canal Siret-Baragan- Etapa I, inclus in cadrul Programului Programul National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii din Romania, prin extinderea aplicarii Programului pana in anul 2023, inclusiv.


Prin completarea art. 6 din Legea imbunatatirilor funciare nr. 138/2004 se urmareste satisfacerea solicitarilor de apa pentru viitorii beneficiarii existenti in arealul Canalului magistral Siret - Baragan Etapa I, prin acordarea posibilitatii de a se constitui in organizatii de imbunatatiri funciare pe teritorii pe care statul, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, urmeaza sa realizeze noi amenajari de irigatii sau sa extinda infrastructura de irigatii.