Legumicultorii pot accesa in urmatorii doi ani 150 de milioane de euro

Legumicultorii care doresc sa faca sere si solarii sau depozite si procesare au posibilitatea sa acceseze 150 de milioane de euro din fonduri europene in urmatorii doi ani, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, intr-o conferinta de presa.

Scris de Agro Food, Miercuri, 28 Iulie 2021

 

"Trebuie stiut ca, pe langa acest program de minimis (legume in spatii protejate - n. r.), exista sprijinul cuplat vegetal - 4.600 euro/ha, iar in luna septembrie vom lansa masura 4.1 cu o sub-masura distincta pentru legumicultura. Sunt 100 de milioane de euro in urmatorii doi ani pentru constructia de sere si solarii si 50 de milioane de euro pentru depozitare si procesare doar pentru legumicultura si cartofi. Iata ca in urmatorii doi ani toti cei care doresc sa faca sere si solarii sau depozite si procesare au aceasta posibilitate sa acceseze cele 150 de milioane de euro. Sigur ca aici incercam sa incurajam cooperativele si membrii cooperatori care vor avea intensitate de sprijin mai mare. Acest lucru, practic, va duce la o forma de organizare care sa le permita sa functioneze pe piata, astfel incat sa aiba o productie predictibila cu niste contracte ca sa le confere posibilitatea de a-si desface si de a-si vinde toata productia. Despre asta este vorba: o relatie contractuala, astfel incat sa ai o productie vandabila si la un pret de cost si de vanzare cunoscut inainte", a spus ministrul Agriculturii.
 
In ceea ce priveste programul "Legume in spatii protejate", lansat anul acesta in locul programului "Tomata", el a precizat ca acesta a fost schimbat cu ajutorul asociatiilor de legumicultori.
 
"Noi am avut des intalniri cu asociatiile de legumicultori, si cu cele mai mari si cu cele mai mici, si cand am schimbat acest program si l-am dus in toamna pentru ca circuitul legislativ a fost prea lung, dar am avut si intalniri legate de modul de organizare al legumicultorilor si cum ar ajunge ei cu produsele pe piata intr-un mod cat mai echitabil si mai echilibrat. Am facut chiar si o intalnire cu retailerii si urmeaza sa mai avem intalniri intre legumicultori si retaileri, in care noi Ministerul Agriculturii sa fim arbitrii, pentru ca nu putem sa fim altceva decat arbitrii", a transmis Adrian Oros.
 
In ceea ce priveste controlul in cadrul acestui program, ministrul a subliniat ca reprezentantii APIA vor verifica existenta culturilor, iar cei ai Directiilor Agricole (DG) vor evalua productia.
 
"De piata neagra se ocupa alte institutii, Ministerul Agriculturii face strategii alaturi de formele asociative pentru dezvoltarea sectoarelor din agricultura, dar si pentru diverse forme de sprijin, atat pentru bani europeni, cat si din bani de la bugetul national. Sigur, este de dorit ca, daca se opreste aceasta piata neagra a legumelor, atunci si sprijinul care vine din partea statului prin Ministerul Agriculturii sa aiba un efect mult mai bun", a adaugat seful MADR.
 
Potrivit sursei citate, pentru programul "Legume in spatii protejate" au depus cereri pana la data de 20 iulie, cand s-a incheiat perioada de inscriere, 14.239 de beneficiari, pentru o suprafata de 1.532,2 hectare. Cuantumul sprijinului este 2.000 de euro/1000 mp si se refera la cei care cultiva rosii, ardei, vinete si castraveti.