Legume diverse de la Vadastrita si Urzica, in Mega Image

Incepand din acest an, fermierii afiliati la cooperativele Vadastrita si Urzica vor livra catre Mega Image o gama diversificata de legume. Pana acum, acestia s-au rezumat doar la tomate.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Marti, 18 Februarie 2020

„2019 a fost anul in care am spart gheata”, a declarat Ionut Radu, unul dintre fondatorii cooperativei Vadastrita, in cadrul „Conferintei internationale VISION COOP 2020 – Viitorul agriculturii romanesti este cooperarea!", organizata pe 14 februarie 2020, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, Facultatea de Horticultura, unde au participat si jurnalistii AgroFood.Ro

Bineinteles, acesta se referea la momentul in care producatorii din cele doua cooperative au reusit sa ajunga cu tomatele cultivate de ei in spatiu protejat, pe rafturile supermarket-ului Mega Image. Insa, incepand cu acest an, fermierii vor avea sansa sa comercializeze o gama variata de legume catre retailer.

„De anul acesta, vom produce legume diverse pentru Mega Image. Deja am primit semintele. Beneficiem de un real sprijin din partea supermarketului, in sensul ca ne-au oferit inputurile la preturi foarte accesibile. Apoi ne-au asigurat consultanta, exista un inginer care vine periodic pe teren si verifica culturile. Doar daca nu vrei, nu poti respecta acel program tehnologic. Si doar asa, poti ajunge la un produs finit controlat, sanatos si gustos”.

741_1

Povestea celor doua cooperative a inceput in anul 2018, prin initiativa unor fermieri tineri - care s-au intors de la munca din strainatate, tot in acest domeniu - de a pune pe picioare un sistem de cooperativa in folosul fermierilor din sudul judetului Olt. „Le-am infiintat cu gandul ca este singura sansa, pentru a ne mentine nivelul de stabilitate, sa avem acces la finantari si sa putem trece la etapa urmatoare”.

Cooperativa Urzica cuprinde peste 20 de ha, in spatiu protejat si a inceput cu un numar 40 de membri, ajungand acum la 90. Vadasatrita cuprinde 30 de ha in spatiu protejat si a debutat cu un numar 30 de membri, iar in prezent cuprinde 64.

Productia din cadrul cooperativelor mai este valorificata in pietele locale, in targuri cu specific, dar si in cadrul evenimentelor de tip „Ziua Recoltei” organizate in judetul Olt, dar si in Brasov sau Sibiu.

---------

Organizata in cadrul proiectului, care are ca principal obiectiv infiintarea a 350 de cooperative agricole si minim 8 grupuri de producatori in toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei pana in 2021, conferinta VISION COOP 2020 a propus conectarea fermierilor romani la realitatile agriculturii europene si crearea unei legaturi cu pietele Uniunii Europene, fiind un eveniment international nascut din necesitatile fermierilor consiliati in cadrul proiectului denumit pe scurt AGRICOOP de a intelege mai bine care sunt beneficiile asocierii intr-o cooperativa agricola si principiile dupa care functioneaza aceasta.