La USAMV Iasi se testeaza solutiile pentru a crea o gradina de legume in balcon

O doctoranda a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) “Ion Ionescu de la Brad” din Iasi vrea sa arate care sunt cele mai bune solutii ce pot fi aplicate gradinilor de legume care pot fi infiintate pe suprafete foarte mici, cum ar fi gradinile de balcon pe straturi inaltate.

Scris de Agro Food, Vineri, 28 August 2020

Roxana Hangan-Istrate, inginer horticol cu specializare in peisagistica, actualmente doctorand in cadrul Facultatii de Horticultura a USAMV Iasi, doreste sa ofere solutii concrete si practice celor care au suprafete de teren foarte mici, cum ar fi cele din jurul caselor sau chiar celor care locuiesc la bloc si care isi pot amenaja o gradina de legume pe balcon, pe o suprafata de doar un metru patrat, pe straturi inaltate.

 

Potrivit acesteia, este din ce in ce mai mare cererea pentru gradini de legume in amenajarea gradinilor private, motiv pentru care a ales sa studieze o serie de posibilitati de utilizare a unor specii legumicole cu intrebuintari multiple, in conceptul gradinilor urbane si periurbane. Ea urmareste sa demonstreze ca lipsa suprafetelor mari nu este un motiv care sa-i opreasca pe adeptii unui trai sanatos bazat pe consumarea produselor obtinute din cultivarea legumelor, acestia putand avea la dispozitie o gradina de legume pe balcon, in vase sau doar pe o bucata foarte mica de pamant.

 

Tanara cercetatoare sustine ca formarea de straturi inaltate prezinta o multitudine de avantaje, printre care incalzirea substratului timpuriu, posibilitatea plantarii mai multor plante pe aceeasi suprafata, intretinerea minima si facila, productia de legume pentru consum familial si, nu in ultimul rand, decorul oferit.

 

“Prin acest studiu doresc sa evidentiez faptul ca o gradina de legume poate fi si decorativa, astfel fiind usor de integrat in amenajarea de ansamblu. Suntem in plin proces de dezvoltare urbana, iar lotizarile sunt de mici dimensiuni. Acest lucru ne determina sa renuntam la a crea un spatiu dedicat cultivarii plantelor legumicole pentru consum propriu in stare proaspata iar intentia mea principala este aceea de a demonstra ca acest lucru, adica lipsa spatiului, nu se aplica. Se poate crea o gradina de legume pe balcon, in vase sau jardiniere, sau doar pe o bucatica de pamant de doar un metru patrat iar daca acest strat este si inaltat, cu atat mai bine”, a spus Roxana Hangan-Istrate.