La Rotterdam, vacile plutesc pe apa pentru a proteja mediul inconjurator

In mijlocul macaralelor si navelor port-container din portul Rotterdam poate fi vazuta o scena suprarealista: o turma de vaci paste linistita la cativa metri deasupra apei, la bordul unei ferme plutitoare "unica in lume", transmite AFP.

Scris de Agro Food, Luni, 06 Septembrie 2021
Platforma din otel si sticla, cu o inaltime de trei etaje, ar urma sa reprezinte "viitorul cresterii animalelor" in Olanda, o tara vulnerabila la cresterea nivelului apelor si dens populata, unde terenul agricol a devenit o marfa rara. Ferma este construita pe trei etaje: sus sunt vacile care pasc, la mijloc este etajul unde laptele este transformat in branza, iaurt si unt, iar sub nivelul apelor este zona in care branzeturile sunt maturate.
 
"Lumea este supusa la presiuni", declara Minke van Wingerden, 60 de ani, care, impreuna cu sotul ei, Peter, detine ceea ce ei denumesc "prima ferma plutitoare din lume". "Vrem ca ferma sa fie sustenabila si autosuficienta atat cat este posibil", explica Minke van Wingerden.
 
Grajdul si cele 40 de vaci formeaza un contrast izbitor cu enormele nave si cosurile lor de fum din marele port european, a carui activitate este responsabila pentru 13,5% din emisiile de carbon ale Tarilor de Jos.
 
Prin ferma lor plutitoare, care functioneaza din 2019, Peter si Minke au vrut sa "aduca viata de la tara in oras", sa creasca gradul de constientizare a consumatorului si sa creeze un spatiu agricol. Olandezii nu sunt straini de tehnicile agricole avansate, tara fiind al doilea exportator mondial de produse agricole dupa SUA, gratie cresterii intensive a animalelor si multitudinii de sere imense.
 
Insa, in prezent, Olanda plateste pretul pentru succesul sectorului sau agricol. Emisiile de CO2 ale sectorului agricol, in special cele provenite de pe urma cresterii vacilor cu lapte, reprezinta o problem reala in Olanda, unul dintre cei mai mari poluatori pe cap de locuitor din Europa. Emanatiile vacilor sunt o sursa de metan, un gaz care favorizeaza efectul de sera. Si, avand in vedere ca o treime din teritoriu este sub nivelul apei, Olanda este deosebit de vulnerabila la incalzirea globala.
 
Minke van Wingerden crede ca a gasit si o solutie pentru a nu se uda pe picioare. "Suntem pe apa, deci ferma se deplaseaza in functie de maree, coboram si urcam cu doi metri. Deci, in caz de inundatii, putem continua sa producem", precizeaza aceasta.
 
Vacile de pe ferma plutitoare, din rasa olandezo-germana Meuse-Rhine-Yssel, mananca in special resturi donate fermei, precum struguri de la banca de alimente locala, reziduuri de cereale de la o berarie din vecinatate si iarba de pe terenurile de golf si de la un club de fotbal local, Feyenoord Rotterdam. Balegarul vacilor este transformat in ingrasamant pentru gradina, iar urina este reciclata si transformata in apa potabila pentru vaci, al caror grajd este flancat de zeci de panouri solare pentru a produce electricitatea necesara functionarii fermei, care este gestionata de un singur agricultor salariat.
 
Ingrijirea vacilor este realizata de un robot, iar branzeturile, iaurturile, untul si ingrasamantul sunt vandute la un magazin de pe marginea soselei, alaturi de produsele altor fermieri din regiune. Ferma plutitoare livreaza de asemenea produse pentru restaurantele din oras cu ajutorul unor camionete electrice.
 
Daca initial ideea de a construi o ferma pe apa parea un proiect nebunesc, pana la urma pariul a fost castigat. Ferma va fi rentabila la finele acestui an gratie unei clientele care este dispusa sa plateasca pretul. Un litru de lapte costa 1,80 de euro, fata de aproximativ un euro pentru o sticla de lapte cumparat la supermarket.
 
Cei doi pionieri vor acum sa construiasca o noua ferma plutitoare si sa isi exporte conceptul in strainatate, un proiect fiind deja in derulare la Singapore.