LAPAR: Fermierii romani produc necompetitiv

Pe piata din Romania se cumpara preturi, nu calitate, iar fermierul roman produce necompetitiv, a afirmat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Nicu Vasile.

Scris de Agro Food, Vineri, 30 Octombrie 2020
“Am un mare semn de intrebare. Discutam de plan strategic cincinal, cum era inainte, dar acest plan din punctul meu de vedere trebuie sa-l regasim intr-un Plan de Dezvoltare National pe o perioada lunga. Trebuie sa intre intr-o matrice si as vrea sa discutam peste un an sau doi de o profitabilitate pe unitatea de suprafata sau pe ramura de activitate. Noi discutam foarte putin cu specialistii in economie. Am auzit ca intra foarte multi bani in agricultura Romaniei, dar va spun ca, daca vine cineva care nu lucreaza in domeniul agricol, se ingrozeste ca “Uitati cati bani intra in buzunarele fermierilor!”. Fermierul roman produce necompetitiv. Uitati-va pe piata romaneasca si vedeti ca nu produsele romanesti se vand, ci noi cumparam preturi, nu calitate. Romania este o tara preponderent agrara si agricultura trebuie sa fie baza dezvoltarii economiei nationale. Haideti sa incepem sa dezvoltam centre economice, zootehnia! Noi omoram toti porcii si ce facem? Importam intr-o veselie in tara aceasta. Nu vreau sa fiu critic, dar trebuie sa vedem punctele critice pe care le avem si sa incepem sa le rezolvam. Trebuie sa fim mult mai uniti, mi se pare ca suntem prea dezbinati”, a declarat Vasile.
 
Acesta a adaugat ca, pe zona ecologica, Romania are produse de calitate, dar acestea reprezinta, de fapt, materie prima care se exporta odata cu forta de munca.
 
“Legat de acest Green Deal, nici nu ar trebui sa intram in aceste discutii. Din contra, este un subiect de a ne aduce la acelasi nivel de subventii. Romania produce produse de calitate din punct de vedere ecologic. Daca ne referim la amprenta de carbon, o sa vedeti ca produsele romanesti sunt net superioare. Nu gasim aceste pesticide in produsul nostru finit, care de fapt este materie prima pe care o exportam odata cu forta de munca. Acesta este un alt subiect destul de sensibil in Romania. Daca ne uitam pe statistica europeana, vedem ca suntem tara cu cea mai negativa crestere a populatiei si cu indicele demografic cel mai scazut. Mai discutam despre sistemele de irigatii. Da, sunt foarte multe sume, dar noi facem mai mult cantitativ decat calitativ. As vrea ca, atunci cand dam drumul la un sistem de irigatii, sa mearga direct la acel fermier. Discutam foarte putin in economia Romaniei de productivitate si profit. Degeaba aduc in piata agricola romana aceste subventii. Raman ingrozit cand ma uit la preturile pe care le avem noi pe toate inputurile, pe tot ce inseamna mecanizare, digitalizare. Sunt preturi colosal de mari, in comparatie cu colegii din Vest”, a subliniat seful LAPAR.