Irimescu: 39,8 milioane de euro anual pentru tinerii fermieri romani

Tinerii fermieri din Romania vor beneficia prin viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) 2021-2027 de o suma de 39,8 milioane de euro anual ca plata directa suplimentara pentru sustinerea veniturilor, a declarat Achim Irimescu, ministru plenipotentiar, seful sectiei Agricultura in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei la Uniunea Europeana.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 22 Noiembrie 2019

„Un ajutor financiar suplimentar pentru tineri in Pilonul I (plati directe) s-a stabilit pentru prima data in cadrul reformei PAC din anul 2013, respectiv un procent din plata directa pe hectar pentru perioada in 2013-2020. Romania a propus initial 25%, dar din pacate nu s-a reusit sa se ofere aceasta suma. Actualmente, tinerii in Romania primesc undeva la 20 de euro in plus pe hectar, ceea ce reprezinta un stimulent foarte important. Pentru perioada urmatoare, tinerii vor beneficia de un sprijin, stabilit deja in cadrul reformei. De exemplu, pentru tinerii din Romania suma anuala ca plata directa suplimentara in perioada 2021-2027 va fi de 39,827 de milioane de euro, respectiv de circa 2%. In prezent, avem 0,8%. Suma respectiva trebuie sa fie alocata fie sub forma de sustinere a veniturilor din Pilonul I (plati directe suplimentare) fie din Pilonul I si din Pilonul II - pe prima de instalare”, a declarat Achim Irimescu, prezent la un eveniment dedicat tinerilor fermieri.

In conditiile in care in propunerea actuala de reforma a PAC post 2020 s-a recunoscut importanta fermierilor tineri, si in mod explicit, reinnoirea generatiilor a fost declarata obiectiv esential al PAC, tinerii fermieri vor beneficia de o gama larga de instrumente printr-o combinatie de aspecte obligatorii si voluntare.

„Tinerii fermieri pot beneficia si de o preferinta la selectia proiectelor de investitii din fondurile de dezvoltare rurala printr-un sistem de punctare mai avantajos. Sprijinul pentru tinerii fermieri este o schema obligatorie pentru statele membre. Fiecare stat membru trebuie sa introduca in Planul strategic masuri concrete pentru a ajuta fermierii mai in varsta sa se pensioneze si tinerii agricultori sa poate sa aiba o sustinere financiara corespunzatoare. Prima de instalare creste la 100.000 de euro si nu mai este nevoie sa cumpere utilaje”, a explicat reprezentatul Romaniei in Comitetul Special Agricol de la Bruxelles.

Acesta este de parere ca schimbul de generatii este o mare problema in Romania, iar in aceste conditii, complementar platilor directe, se introduce in noua PAC optiunea de a spijini diferite forme de cooperare intre tinerii fermieri si parteneriate intre generatii diferite de fermieri, pentru transferul de cunostinte.

„Statele membre pot planifica plati forfetare pentru fermierii in varsta care isi transfera permanent exploatatiile tinerilor fermieri. Este un lucru foarte important. De asemenea, sustinerea tinerilor pentru preluarea fermelor prin accesul la instrumente financiare derulate prin intermediul pilonului II al PAC (Dezvoltare Rurala), respectiv credite avantajoase, facilitati pentru achizitia de terenuri, dar si politici nationale fiscale favorabile pentru a-i incuraja sa mentina activitatile agricole in zona rurala sa se asocieze cu scopul de a valorifica productia agricola. Sa speram ca si in cadrul Ministerului Agriculturii se vor gasi solutii in acest sens”, a punctat Irimescu.

Acesta a mentionat cateva tipuri de interventii in cadrul PAC post 2020, primul referindu-se la oferirea, in cazul investitiilor, a unor conditii preferentiale pentru tineri fermieri si cei nou-veniti cu profiluri de risc mai ridicat. De asemenea, interventiile pot veni si sub forma unor instrumente financiare necesare pentru cumpararea terenurilor, sprijin pentru capitalul de lucru, sprijin prin initiativa „tinerilor fermieri”, care reuneste sprijinul din FEADR si expertiza Bancii Europene de Investitii.