Investitii in Insula Mare a Brailei: acord de 28,8 mil. de euro intre Eximbank si Agricost

Un acord de finantare in valoare de 28,8 milioane de euro a fost incheiat intre EximBank si Agricost SA - administratorul exploatatiei agricole Insula Mare a Brailei, cel mai mare sistem de ferma integrata din Uniunea Europeana (UE), cu scopul achizitiei de echipament agricol performant si extindere a structurii de irigatie din aceasta zona.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 01 Octombrie 2019

Potrivit unui comunicat de presa al institutiei bancare in anul 2018, Agricost a fost preluata de grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, entitate care si-a stabilit ca obiectiv strategic maximizarea randamentelor realizate pe culturi la hectar, optimizarea costurilor de productie si de procesare, precum si cresterea suprafetei de teren cultivate, dezvoltarea sistemului de irigatie, a parcului de echipamente agricole si a infrastructurii logistice, asumandu-si un amplu program de investitii pentru urmatorii patru ani.

„Prin incheierea acestui acord cu Agricost - unul dintre cei mai mari jucatori din domeniul agricol la nivel national si chiar european, EximBank continua sa evolueze in directia consolidarii pozitiei de finantator corporate important, avand ca principal atu abilitatea de a structura solutii financiare smart pentru partenerii sai. Suntem convinsi ca acest parteneriat - construit pe capacitatea EximBank de a oferi produse si servicii care nu numai ca sunt la un standard inalt de calitate, dar sunt si competitive din punctul de vedere al costurilor, si pe potentialul Agricost de a implementa proiecte sustenabile, cu impact direct si pozitiv la nivel micro si macro-economic - va contribui consistent la consolidarea agribusiness-ului romanesc”, a declarat Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

La randul sau, Khadim Al Derei, vicepresedinte si co-fondator al Al Dahra, a mentionat ca planurile de investitii ale Grupului in domeniul agricol din Romania vor continua.

„Suntem hotarati sa continuam planurile de investitii in domeniul agricol din Romania, deoarece suntem convinsi ca numai prin implementarea unor investitii in tehnologie si inovare putem creste eficienta, productivitatea, precum si maximiza randamentele productiei. Sunt investitii care vor aduce beneficii viitoare pentru fermierii romani, vor crea noi locuri de munca si vor imbunatati accesul produselor romanesti la pietele internationale, acestea conducand la crearea unei stabilitati pe termen lung in zona productiei agricole pentru Romania”, a spus oficialul companiei.

Exploatatia din Insula Mare a Brailei este gestionata prin intermediul a 29 de ferme vegetale, interconectate, care alcatuiesc o zona agricola compacta cu o suprafata de 56.000 de hectare de teren agricol fertil, cu liber acces la Dunare. Exploatatia agricola produce anual peste 500.000 de tone de cereale, constand in diverse culturi de toamna si vara, precum: grau, orz, soia, floarea-soarelui si porumb.