INS: Romanii au consumat mai multe legume si fructe

Consumul mediu net zilnic pe locuitor a fost constituit, in anul 2018, in proportie de 60,1% din produse de origine vegetala si de 39,9% din produse de origine animala, conform cercetarii statistice „Disponibilitatile de consum ale populatiei in anul 2018", realizata de Institutul National de Statistica.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Marti, 21 Ianuarie 2020

Potrivit INS, cele mai mari ponderi in consumul mediu net zilnic pe cap de locuitor le-au avut laptele si produsele din lapte (30,6%), legumele si produsele din legume (17,0%), cerealele si produsele din cereale (16,1%), fructele si produsele din fructe (10,6%), cartofii (9,5%) si carnea si produsele din carne (7,2%); aceste sase grupe de produse au reprezentat peste 90% din consumul mediu net zilnic pe locuitor.

In anul 2018, o persoana a consumat, in medie pe zi, 2.315 grame alimente, mai mult cu 85 grame fata de anul precedent, din care: 1.391 grame (+57 grame fata de anul precedent) alimente de origine vegetala si 924 grame alimente de origine animala (+28 grame fata de anul precedent).

Consumul mediu anual de cereale si produse din cereale (in echivalent boabe) pe locuitor, a inregistrat o scadere de 2,8 kg, fata de anul precedent. Atat consumul mediu anual de grau si secara si produse din grau si secara (in echivalent boabe) pe locuitor, cat si consumul mediu anual de porumb si produse din porumb (in echivalent boabe) pe locuitor, au inregistrat scaderi de 1,4 kg, respectiv de 1,3 kg.

Comparativ cu anul precedent, consumul mediu anual de orez, pe locuitor, a scazut cu 0,1 kg. Consumul mediu anual de legume, produse din legume (in echivalent legume proaspete), leguminoase boabe si pepeni, pe locuitor, a inregistrat o crestere, de 14,4 kg, fata de anul precedent. Aceasta evolutie s-a datorat cresterii consumurilor medii anuale pe locuitor de: tomate (+3,8 kg), ceapa uscata (+2,8 kg), varza (+1,9 kg), leguminoase boabe (+1,7 kg), pepeni (+1,3 kg), alte legume (+1,3 kg), radacinoase comestibile (+1,1 kg), castraveti (+0,8 kg), ardei (+0,7 kg) si usturoi uscat (+0,1 kg). S-au inregistrat scaderi ale consumurilor medii anuale, pe locuitor la: mazare verde (-0,7 kg) si fasole verde (-0,4 kg).

Consumul mediu anual de cartofi, pe locuitor, a scazut cu 1,1 kg in 2018, comparativ cu anul precedent. Consumul mediu anual de fructe si produse din fructe (in echivalent fructe proaspete), pe locuitor, a crescut (+14,7 kg) in 2018, comparativ cu anul precedent, in principal datorita cresterii consumului mediu anual pe locuitor, de mere (+5,4 kg), prune (+2,3 kg), diverse fructe indigene (+2,0 kg), cirese-visine (+1,7 kg) si struguri (+0,6 kg). Scaderi ale consumului mediu anual pe locuitor s-au inregistrat la piersici-nectarine (-1,2 kg).