IMM-urile din agricultura, finantate prin Programul EaSI de la Patria Bank

Patria Bank a semnat un nou contract in valoare de 100 milioane de lei pentru garantarea creditelor intreprinderilor mici si mijlocii acordate prin programul EaSI - Programul pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala initiat de Uniunea Europeana. In primele sase luni ale anului 2019, Patria Bank a contractat peste 600 de credite EaSI, in crestere cu 31% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Duminica, 11 August 2019

Patria Bank este prima banca din Romania care a accesat programul EaSI, inca din 2015. In cei trei ani si jumatate de la prima accesare, volumul finantarilor antreprenorilor prin rogramul EaSI se apropie de 42,3 milioane de euro (200 de milioane de lei), pentru un numar de 2.250 de clienti.

Directorul general adjunct al Patria Bank, Codrut Nicolau, plaseaza finantarea IMM-urilor in centrul preocuparilor bancii. "Finantarea antreprenorilor mici si mijlocii si a producatorilor agricoli reprezinta pentru noi o prioritate. Insa, dincolo de cifre, pentru noi importanta este contributia la dezvoltarea afacerilor si cresterea increderii pe care antreprenorii o dobandesc atunci cand la randul lor primesc sustinere. Peste 65% dintre creditele contractate in 2019 sunt venite din partea unor clienti noi. Diferenta, de 35%, sunt clientii cu care avem o relatie foarte buna si s-au intors la noi pentru un nou credit.", a comentat Codrut Nicolau.

Pe de alta parte, 67% dintre creditele EaSI din 2019 au fost contractate de afaceri mici, iar aproximativ 33% au fost contractate de producatori agricoli, in general antreprenori cu o cifra de afaceri sub 100.000 de euro. Afacerile din agricultura (32%), comert (20%), servicii (21%) si transporturi (14%) sunt domeniile de activitate care au beneficiat cel mai mult de creditele EaSI.

In cadrul Programului european pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala (EaSI), Comisia Europeana sprijina microfinantarea si finantarea antreprenoriatului social cu un pachet financiar total de 193 de milioane euro pentru perioada 2014-2020. Obiectivul este de a spori accesul la microfinantare, adica imprumuturi de pana la 25.000 euro, in special pentru persoanele vulnerabile si microintreprinderi.

In plus, pentru prima data, Comisia Europeana sprijina intreprinderile sociale, prin investitii de pana la 500.000 de euro. Sprijinul pentru microfinantare si antreprenoriat social este pus in aplicare pentru prima data prin intermediul garantiei EaSI, care le permite furnizorilor de microcredite si investitorilor in intreprinderi sociale sa ajunga la antreprenori, pe care acestia nu ar fi fost in masura sa-i finanteze altfel din considerente de risc.