Guvernul pregateste un program special de investitii in agricultura

Sectorul agricol va beneficia, in perioada 2021-2024, de un program similar cu IMM Invest, respectiv Agri-Invest, un program dedicat in exclusivitate agriculturii.

Scris de Agro Food, Marti, 05 Ianuarie 2021
Acest program presupune garantii la imprumuturi cu dobanda garantata 100%, subventionarea dobanzilor (aproximativ  8 luni) si o perioada de rambursare a creditului de pana la 10 ani. Bugetul alocat acestui program va fi utilizat pentru credite, in vederea dezvoltarii depozitelor de legume-fructe (pentru cooperative), silozuri, retehnologizarea industriei alimentare dar si pentru achizitia de teren agricol.
 
De asemenea, in vederea sustinerii fermierilor din zonele montane se vor transpune in practica prevederile Legii Muntelui, iar in noul Program National Strategic sistemul de sprijin montan va fi reevaluat si redefinit.
 
"Vor fi sprijinite sistemele extensive din zootehnia montana (stanele montane) in vederea modernizarii acestora. Scolile si liceele agricole din zona montana vor primi sprijin in vederea dotarii cu utilaje agricole, tehnologie specifica agriculturii din zona montana si realizarii unor ferme model", se arata in programul de guvernare.
 
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are in lucru alte trei proiecte importante care urmeaza sa fie finantate prin Planul National de Rezilienta si Redresare Economica (PNRR) si prin Planul National Strategic, iar primul dintre ele este strategia de gestionare a apei, respective infrastructura de irigatii, infrastructura de desecare/drenaj, lucrari de combatere a eroziunii solului, lucrari de prevenire a desertificarii, finalizarea sistemului national antigrindina si cresterea precipitatiilor. Celelalte proiecte vizeaza crearea unei retele nationale de centre de colectare, depozitare, procesare si distributie a produselor romanesti si finantarea de asocieri agricole, acoperind cheltuieli de infiintare si functionare si lansarea de linii dedicate lor pentru dezvoltarea de depozite (food hubs).
 
Printre principalele obiective pentru perioada 2021-2024 incluse la capitolul agricultura in programul de guvernare se afla consolidarea fermelor, consolidarea pozitiei fermierilor in lantul agroalimentar si consolidarea mediului asociativ.