Gerul ar putea sterge o treime din productia de vin a Frantei

Gerul care a lovit luna aceasta viile din Franta ar putea diminua, cu aproximativ o treime, productia de vin din acest an comparativ cu situatia din ultimii ani, a anuntat joi organismul public FranceAgriMer, pe baza estimarilor initiale ale producatorilor de vin, informeaza Reuters.

Scris de Agro Food, Vineri, 23 Aprilie 2021
Pierderile de productie, care ar putea fi revizuite pe masura ce impactul gerului va deveni mai clar in saptamanile urmatoare, sunt preconizate la aproximativ 15 milioane de hectolitri, ceea ce ar duce productia de vin a Frantei in 2021 undeva intre 28% si 32% sub media volumelor din ultimii ani, a precizat Ygor Gibelind, specialist pentru sectorul vinului la FranceAgriMer.
 
“Acest ger a fost unul exceptional, in sensul ca a ajuns atat de departe in sud si a fost atat de raspandit”, a spus Gibelind, adaugand ca pagubele au fost exacerbate de temperaturile ridicate care au precedat inghetul si au accelerat cresterea plantelor.
 
Printre regiunile viticole cele mai afectate se numara Burgundia, unde estimarile initiale privind pierderile se ridica la aproximativ 50%, Languedoc cu 40% si Aquitaine, unde este inclusa si zona Bordeaux, cu pierderi de aproximativ 30%, a adaugat Gibelind.
 
Viile se numara printre suprafetele agricole din Franta afectate de gerul sever din urma cu doua saptamani, alaturi de livezi de fructe si culturile de sfecla de zahar, care au suferit si ele pierderi considerabile.
 
Guvernul de la Paris a promis ca va aloca ajutoare in valoare de aproximativ un miliard de euro pentru agricultura, inclusiv prin accesul producatorilor de vin la un fond destinat limitarii efectelor negative ale dezastrelor naturale, pentru a-i despagubi pentru 40% din pierderile care nu sunt acoperite de asigurari.
 
Producatorii de vin vorbesc de posibile pierderi economice in valoare de 1,5 - 2 miliarde de euro din cauza gerului, sustine Gibelind, in linie cu estimarile anterioare ale sectorului. Pierderile potentiale din acest an ar putea duce productia de vin din acest an la aproximativ 32 milioane hectolitri, fiind posibil sa fie chiar mai mica decat cea de 36 milioane de hectrolitri inregistrata in 2017, un an cu conditii meteo nefavorabile.