Fructe si legume in schimbul unei sticle PET – noul program-pilot al Carrefour

„Punem pret pe plastic” – este un program-pilot demarat de cei de la Carrefour prin care clientii pot duce la hypermarket o sticla PET, iar in schimbul acesteia pot achizitiona legume sau fructe romanesti.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 10 Iulie 2019

Programul se desfasoara in perioada 9 – 14 iulie 2019, numai in magazinul Carrefour Baneasa. Totodata, retailerul a anuntat si demararea unui nou concept prin care cumparatorii care isi doresc produse vrac de la sectiunea de Gastronomie, pot veni in magazin cu propriul recipient pentru a-l umple. Scopul initiativei este acela de a diminua consumul de recipiente din plastic de unica folosinta.

In data de 21 mai, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o Directiva care introduce noi restrictii pentru anumite materiale plastice de unica folosinta ce vizeaza reducerea deseurilor marine din plastic.

Directiva privind materialele plastice de unica folosinta se bazează pe legislatia existenta a UE in materie de deseuri, dar o depaseste prin faptul ca stabileste norme mai stricte pentru acele tipuri de produse si de ambalaje care se afla printre primele zece articole poluante ca frecventa a aparitiei pe plajele europene. Noile norme interzic utilizarea anumitor produse din plastic de unica folosinta pentru care exista alternative. In plus, sunt introduse masuri specifice de reducere a utilizarii produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des in mod necorespunzator.

Conform noilor norme, pana in 2021 vor fi interzise, printre produsele din plastic de unica folosinta, farfuriile, tacamurile, paiele, betele pentru baloane si betisoarele pentru urechi.