Franta a raportat un caz de gripa aviara la o ferma de rate

Autoritatile franceze au detectat virusul H5 la o ferma de rate din centrul tarii, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE), transmite Reuters.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 14 Octombrie 2019

Ferma unde a fost descoperit virusul are un efectiv de 2.600 de rate si este situata in satul Marolle-en-Sologne din departamentul Loir-et-Cher. Pasarile, care se aflau in libertate si erau crescute pentru vanatoare, vor fi sacrificate.

Virusul a fost detectat in urma unui control de rutina, iar ratele nu aveau semne clinice, se arata in raportul Ministerului Agriculturii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.

Comisia Europeana a aprobat recent acordarea unor despagubiri in valoare de 65 de milioane de euro pentru crescatorii francezi de pasari afectati de gripa aviara, in special pentru crescatorii de rate si gaste care au avut de suferit de pe urma restrictiilor veterinare.

Un purtator de cuvant al executivului comunitar a precizat ca jumatate din aceste despagubiri provin de la autoritatile franceze, iar cealalta de la bugetul european. Despagubirile vor fi acordate tuturor crescatorilor de pasari care au inregistrat pierderi din cauza sacrificarii si neinlocuirii animalelor, in ideea de a tine sub control epizootiile din 2016 si 2017.

Crescatorii de rate si gaste din sud-vestul Frantei, care au fost cei mai afectati de gripa aviara, au cerut de mai multe ori in ultimele luni o mai buna despagubire pentru pierderile lor.