Franta, Germania, Marea Britanie si Polonia estimeaza productii record la grau

Valurile de caldura au permis fermierilor din Europa Occidentala sa faca progrese rapide cu recoltarea graului, dar ploile din ultimele zile au incetinit progresele in unele tari, transmite Reuters. Principalii producatori - Franta, Germania, Marea Britanies si Polonia - sunt asteptati sa recolteze o cantitate mai mare de cereale fata de anul trecut, cand seceta a afectat culturile.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Vineri, 09 August 2019

In Franta, cel mai mare producator de grau din UE, recoltarea este aproape incheiata, fermierii estimand productii ridicate. Ministerul Agriculturii a revizuit in crestere estimarile privind recolta de grau moale la 38,2 milioane de tone - cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani si cu 12% mai mult decat anul trecut.

Analistii se asteapta la aproximativ 39 milioane de tone, a doua mare recolta record din istorie. "Graul a fost deja recoltat, au mai ramas cateva mii de hectare in zonele de coasta. Unele persoane de pe piata se asteapta la o recolta de 39,50 - 40 de milioane de tone", a declarat un trader.

In ceea ce priveste al doilea mare producator de grau din UE, Germania, traderii estimeaza ca peste 85% din suprafata insamantata cu grau a fost recoltata. "Valurile de caldura au permis fermierilor sa faca progrese fantastice cu recoltarea graului, dar acum ploaia afecteaza unele zone din nordul Germaniei, in special landul Schleswig-Holstein. A plouat acolo saptamana trecuta aproape in fiecare zi. Daca nu va reveni soarele saptamana viitoare, s-ar putea inregistra pierderi", avertizeaza un analist. El estimeaza ca fermierii din Germania vor recolta 23-23,5 milioane de tone, in crestere cu 15% fata de 2018.

Marea Britanie, al treilea mare producator de grau din UE, a inceput recoltarea si se asteapta la cea mai mare recolta de grau din 2015 pana in prezent, o evolutie salutata de fermierii din Regatul Unit, afectati de incertitudinile privind Brexitul. "Vor exista temeri privind calitatea, mai ales ca la sfarsitul saptamanii a plouat mult. Ne asteptam la o productie de grau de 15,2 - 15,5 milioane de tone, fata de 14 milioane de tone anul trecut", a declarat Jack Watts, consilier la National Farmers Union.

In Polonia, recoltarea graului s-a realizat pe aproximativ 70% din suprafata cultivata, a informat Wojtek Sabaranski, analist la Sparks Polska. "Ploile locale au incetinit putin recoltarea, dar nu este o problema majora. Estimez o productie de 10,7 milioane de tone anul acesta, in crestere cu 8% fata de anul trecut", a adaugat Sabaranski.