Fondurile europene pentru investitii in sisteme de irigatii au fost epuizate

Fondurile europene alocate in acest an, in valoare de 200 de milioane de euro, pentru investitii in sisteme de irigatii au fost epuizate, iar sesiunea de primire a cererilor de finantare a fost inchisa.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 02 Septembrie 2019

In sesiunea deschisa in 6 februarie, AFIR a primit online 306 cereri de finantare in valoare totala de peste 300,6 milioane de euro. Alocarea financiara aferenta acestei sesiuni a fost de 200 milioane de euro, iar plafonul de primire a solicitarilor de finantare de 300 milioane de euro. 

Fondurile pentru acest tip de investitii sunt alocate prin submasura 4.3 'Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice', componenta infrastructura de irigatii, din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020), precizeaza AFIR intr-un comunicat.

„Intr-un interval de aproximativ 7 luni, AFIR a primit solicitari de finantare de peste 300 de milioane de euro pentru realizarea investitiilor in infrastructura secundara de irigatii. Mi-as fi dorit sa avem o anvelopa financiara mai mare pentru acest sector extrem de important - irigatiile. Am trecut de la o alocare de aproximativ 150 de milioane de euro in exercitiul financiar 2007 - 2013, la o alocare totala de 440,98 de milioane de euro in aceasta programare si sper ca in exercitiul viitor 2021 - 2027, sa fim in masura sa majoram aceasta suma. Interesul crescut al Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigat (OUAI) se datoreaza mai multor masuri administrative pe care le-am aplicat impreuna cu partenerii nostri institutionali. Una dintre masuri a fost extinderea suprafetei vizata pentru aceste tipuri de investitii de la 628.000 hectare la peste 1.800.000 hectare”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Sprijinul acordat prin submasura 4.3, componenta infrastructura de irigatii este 100% nerambursabil si se ridica la maximum 1.000.000 de euro/ proiect. Finantarea nerambursabila se acorda pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigatii, a cladirilor aferente statiilor de pompare de punere sub presiune, precum si racordarea statiilor la utilitati, constructia si modernizarea bazinelor de colectare si stocare a apei de irigat.