Fermierul care a pus mana pe trofeul „Porumbul de aur"

A obtinut o productie de 17.460 kg/ha, folosind hibridul P0937, de la Pioneer. Este vorba despre Bita Racman, unul dintre fermierii castigatori ai concursului „Porumbul de aur". De asemenea, Agricost a primit un premiu pentru „Cea mai mare productie de porumb obtinuta in Romania 2019”.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Marti, 11 Februarie 2020

Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) a organizat pe 6 februarie 2020, forumul „De la fermieri pentru fermieri" in cadrul careia au fost validate inca o data rezultatele exceptionale pe care le ofera hibrizii Pioneer®, iar unul dintre castigatorii concursului Porumbul de Aur a fost declarat fermierul campion Bita Racman.

Bita Racman este unul dintre cei mai importanti fermieri din judetul Giurgiu si declara faptul ca: „Porumbul este singura cultura de care a prins drag”. Semana de mai multi ani hibrizi Pioneer®, iar 2019 a fost anul in care s-a inscris in competitia Porumbul de Aur cu hibridul P0937. A obtinut productia de 17.460 kg/ha si a primit astfel, trofeul Porumbul de Aur la sectiunea neirigat.

„Terenul se afla in lunca, a fost arat la peste 35 cm imediat dupa ce am recoltat rapita, dupa care, in toamna, l-am pregatit cu discul. In primavara am incorporat fosforul cu combinatorul. Am semanat hibridul P0937 – 80.000 plante/ha si am aplicat in jur de 200 kg/ha de azotat de amoniu. Seman cat pot de repede, pentru a avea umiditate in sol si astfel sa nu fie nici foarte cald in perioada de inflorit, in acest caz am semanat in data de 20 martie. De obicei seman la adancimea de peste 7 cm, pentru ca atunci cand vine caldura, se observa faptul ca cel insamantat la suprafata se lupta cu seceta, iar frunzele sunt rasucite. Am erbicidat dupa semanat si o data in vegetatie. Am mai fertilizat de doua cu uree NG in vegetatie. In momentul in care a inceput sa apara Tanymecus am aplicat un insecticid si nu am avut pierderi de densitate. In zona noastra daca ploua in luna mai, porumbul se face frumos. Anul trecut am avut 137 l/mp si in iunie 200 l/mp. A fost o productie buna”, a declarat Bita Racman.

2581

„Suntem bucurosi pentru domnul Racman, pentru ca este un fermier de top, care are incredere in genetica Pioneer® iar rezultatele pe care le obtine confirma ceea ce noi stim deja: hibrizii Pioneer® ofera productii stabile si de calitate, mai ales atunci cand fermierii aplica tehnologia coresponzatoare. Il felicitam pe domnul Racman si vrem sa il asiguram, ca pe toti fermierii din Romania de altfel, ca vom pune pe piata produse care sa le confirme asteptarile si sa le ofere productii mai mult decat multumitoare”, a precizat Maria Cirja, director de marketing Corteva Agriscience.

Una din distinctiile acordate de APPR la Congres, a fost decernata de Valeriu Tabara - presedinte ASAS, celui mai mare producator de porumb din Romania, Agricost SA pentru „Cea mai mare productie de porumb obtinuta in Romania 2019”.

„Felicitari Agricost, pentru ca dincolo de ceea ce inseamna un model de exploatatie agricola, sunteti si un sistem economic” - a precizat Valeriu Tabara.

Agricost a obtinut acest premiu cu hibridul Pioneer® P1535, cu o productie de 22 t/ha. Premiul a fost ridicat de catre directorul tehnic adjunct al Agricost - domnul Ionut Mortu: „Ne onoreaza acest premiu, este rodul muncii unei echipe mari, condusa pana la sfarsitul anului 2019 de domnul Buzdugan. La Agricost, in Insula Mare a Brailei, lucrurile frumoase continua, astfel ca vom continua traditia. In prezent, Agricost este condusa de un mare agronom, domnul Mihai Solomei - noul director general, ceea ce ne bucura enorm”.

Agricost