Fermierii propun implementarea unui Plan National Strategic al Cartofului

Clubul Fermierilor Romani si Federatia Nationala “Cartoful” din Romania propun autoritatilor implementarea unui Plan National Strategic al Cartofului, pentru salvarea unui sector economic aflat in mare dificultate si echilibrarea balantei comerciale, care acum inregistreaza un deficit de 60%, sustin reprezentantii celor doua organizatii.

Scris de Agro Food, Luni, 26 Aprilie 2021
Principalii factori limitativi in cultura cartofului din Romania sunt faramitarea excesiva a suprafetelor, nivelul tehnic adesea scazut, marimea redusa a exploatatiilor agricole, calitatea slaba a materialului saditor si, mai ales, lipsa unor spatii adecvate pentru depozitare.
 
“Romania ar trebui sa detina locul doi la nivel european in ceea ce priveste suprafata arabila pentru cultivarea de cartof, insa randamentul scazut si lipsa unor depozite individuale ale fermierilor romani nu ne poate oferi aceasta pozitie prestigioasa in clasamentul continental. Din pacate, producatorii romani de cartofi sunt nevoiti sa-si vanda productia imediat dupa recoltare la preturi reduse, fapt datorat lipsei spatiilor de depozitare in conditii optime pe tot parcursul anului. In acest fel, in fiecare an, in tara noastra au loc importuri masive de cartof”, a declarat Laszlo Becsek, vicepresedinte Clubul Fermierilor Romani.
 
Potrivit unui comunicat al celor doua organizatii, Clubul Fermierilor Romani si Federatia Nationala a Cartofului au avut o prima intalnire cu ministrul Agriculturii, Adrian-Nechita Oros, in cadrul careia a fost prezentata propunerea pentru implementarea unui Plan National Strategic al Cartofului.
 
Cele doua organizatii au sustinut necesitatea reanalizarii de catre minister a redistribuirii partiale din sumele alocate sprijinului cuplat la masura aferenta cartofului timpuriu pentru industrializare si a cartofului pentru samanta. Clubul si Federatia au realizat o analiza in acest sens si au pus la dispozitia ministerului date economice si tehnice detaliate.
 
“Consideram ca redistribuirea in mod repetat, in fiecare an, din sumele alocate acestei culturi catre alte masuri aduce prejudicii serioase cultivatorilor de cartofi, foarte putini de altfel, cultivatori care au suferit deja pierderi importante la cultura de cartof pentru consum, vandut in 2020 sub pretul de cost. Pretul scazut al cartofului pentru consum se va reflecta direct si asupra putinilor producatori de cartof pentru samanta ramasi in Romania, care, practic, raman fara clienti si sunt in pericol sa reduca drastic suprafetele prognozate pentru anul curent”, afirma Romulus Oprea, presedintele Federatiei Nationale “Cartoful” din Romania.
 
Cele doua organizatii solicita ministerului sa analizeze impactul major previzibil pe termen foarte scurt asupra acestui aliment de baza, aflat deja intr-un pronuntat declin, suprafetele cultivate cu cartof in ultimii 8 ani aflandu-se intr-o continua scadere, conform datelor APIA. In aceste conditii, cultivarea cartofului fiind nerentabila, Romania va deveni si mai dependenta de importuri, ponderea la nivelul actual fiind de aproximativ 50%, cu urmari vizibile in cadrul balantei comerciale la nivel national. In privinta cartofului pentru samanta din categorii biologice superioare (Elita si Super Elita), importul reprezinta deja o pondere de peste 95%.
 
Potrivit surselor citate, datele referitoare la industrializarea cartofului, oricum limitata cantitativ la nivel national (doar 80.000 de tone/an) indica folosirea cu preponderenta a productiei interne (peste 90%), acest aspect pozitiv datorandu-se sprijinului cuplat care nu trebuie redus, dimpotriva, trebuie marit conform cheltuielilor actualizate ale fermierilor si adaptat nevoilor consumatorilor romani si nu numai.
 
De asemenea, reprezentantii Clubului si cei ai Federatiei au prezentat in cadrul reuniunii cu seful MADR devize care indica pierderi la nivel de hectar, in anul 2020, de peste 1.800 de euro la cartoful timpuriu pentru industrializare si de aproximativ 3.000 euro la cartoful pentru samanta.
 
In acest context, cele doua organizatii propun mentinerea sumei de 5,028 de milioane de euro pentru sprijinul cuplat aferent cartofului timpuriu pentru industrializare si o crestere in ceea ce priveste masura aferenta cartofului pentru samanta la valoarea de 1,2 milioane de euro, suma care sa fie distribuita celor aproximativ 600 hectare estimate a fi eligibile, evitand astfel reducerea drastica a suprafetelor care vor fi infiintate.
 
“Demersul la nivelul ministerului este primul dintr-o serie de actiuni comune pe care cele doua organizatii le-au planificat pentru a sustine si promova implementarea unui Plan National Strategic pentru relansarea sectorului cartofului. Masurile propuse in acest plan vizeaza patru aspecte fundamentale, de interes national: asigurarea cantitatii de cartofi necesara consumului la nivel national, asigurarea livrarii pe toata perioada anului a cartofului romanesc, imbunatatirea calitatii printr-o depozitare profesionala si reducerea importurilor la cartofi”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.
 
Cele doua organizatii sustin ca producatorii romani sunt singurii capabili sa lucreze pentru echilibrarea balantei comerciale privind aceasta cultura, avand totodata posibilitatea sa obtina venituri cu caracter comercial mai mari, aspect foarte important care vizeaza contributia la bugetul de stat.
 
Potrivit datelor provizorii anuntate de Institutul National de Statistica (INS), productia de cartofi obtinuta anul trecut - 2,68 milioane de tone - a plasat Romania pe locul sase in Uniunea Europeana (UE), prima pozitie fiind ocupata de Germania, cu 11,55 milioane de tone. In topul producatorilor de cartofi din UE se mai afla Franta, cu 8,73 milioane de tone, urmata de Olanda - 7,09 milioane de tone, Polonia - 6,48 milioane de tone si Belgia, cu 4,1 milioane de tone.
 
In ceea ce priveste suprafata cultivata, Romania a ocupat locul patru cu 166.000 hectare, dupa Polonia (359.000 hectare), Germania ( 275.000 hectare) si Franta (206.000 hectare).
 
Datele provizorii ale INS arata ca anul trecut recolta locala de cartofi a fost usor mai mare decat in 2019, un plus de 56.000 de tone, desi seceta a produs pagube serioase in 2020, in timp ce suprafata cultivata a scazut cu circa 3.000 de hectare.
 
Romania consemna in urma cu 10 ani productii de cartofi de 3,5 - 4 milioane de tone, dar de pe suprafete mai mari, respectiv intre 200.000 - 250.000 de hectare, insa in ultimii cinci ani suprafetele cultivate au scazut constant sub 200.000 de hectare. Zonele cu traditie in cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Brasov, Suceava si Sibiu.
 
In anul 2018, in Romania, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,02 kilograme. Consumul intern de cartofi este estimat la circa doua milioane de tone, dar la care se mai adauga inca 500.000 de tone pentru samanta, procesare si furaje.
 
Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.
 
Federatia Nationala “Cartoful” din Romania este prima Federatie din tara, infiintata in anul 1991 de catre fermieri si cercetatori de la INCDCSZ Brasov cu statiunile de cercetare aferente. Membrii federatiei sunt fermieri producatori de cartof din toata tara, atat din zona traditionala de producere a cartofului, cat si din zonele de producere a cartofului extratimpuriu, timpuriu si de vara, procesatori de cartof si comercianti. Federatia reprezinta procentual 100% din producatorii de cartof pentru samanta, 90% din producatorii de cartof pentru industrializare si 55% din producatorii de cartof pentru consum inregistrati la APIA. De asemenea, 60% din furnizorii de cartof catre retelele de magazine sunt membri ai Federatiei.