Fermierii olandezi, nemultumiti de masurile de lupta impotriva incalzirii globale care vizeaza sectorul lor

Cateva mii de fermieri olandezi au protestat marti la Haga pentru a denunta politica Guvernului olandez in lupta impotriva incalzirii globale, apreciind ca profesia lor a devenit, in mod incorect, tapul ispasitor pentru emisiile de CO2, transmite AFP.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 03 Octombrie 2019

Fermierii au venit in capitala Olandei cu tractoarele lor ceea ce a condus la formarea unor ambuteiaje cu o lungime de aproximativ 1.000 de kilometri pe drumurile olandeze, o situatie fara precedent potrivit autoritatilor.  Convoiul de tractoare s-a oprit pe o peluza din centrul orasului Haga, capitala politica a Olandei, in conditiile in care politia le-a blocat accesul pe strazile adiacente care duceau spre Parlament.

Protestele fermierilor olandezi vin dupa publicarea unui raport comandat de Guvernul de la Haga, document care prevede o reducere drastica a efectivelor de animale, in special a vacilor de lapte, pentru a limita emisiile de gaze cu efect de sera.

„Avem sentimentul ca toate masurile pentru clima, tot ce va trebui sa facem pentru a proteja mediul, vor fi suportate de noi. Iar acest lucru ne nemultumeste”, sustine Sander Pereboom, un fermier de 37 de ani.

„Vrem sa facem ceva pentru mediu...si vrem sa facem asta impreuna cu toata lumea din Olanda. Nu doar fermierii trebuie sa plateasca pretul”, a adaugat fermierul.

„Suntem prezentati intr-o lumina nefavorabila drept poluatorii Olandei. Aceasta in conditiile in care sectorul nostru face tot ce poate pentru a reduce emisiile CO2", a declarat Ellen Heemskerk, o agricultoare de 50 de ani, care regreta faptul ca turismul si industria nu sunt puse si ele in discutie.

„Vreau ca fermierii care doresc sa ramana fermieri si care vor sa isi transmita exploatatiile catre copii, sa poata face acest lucru. Va vom ajuta sa va pregatiti pentru viitor”, a declarat ministrul olandez al Agriculturii, Carola Schouten, care a venit sa vorbeasca in fasa protestatarilor. Olanda, o tara unde o treime din suprafata este sub nivelul marii, este deosebit de vulnerabila la consecintele incalzirii globale.