Fermierii italieni se opun acordului UE - Mercosur

Dupa protestul fermierilor irlandezi, a venit randul celor italieni sa-si exprime opinia in legatura cu acordul UE – Mercosur.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 16 Iulie 2019

Asadar, sectorul agricol italian se opune cu fermitate acordului comercial convenit in iunie de Uniunea Europeană cu ţările Mercosur, a anuntat luni la Bruxelles, ministrul Agriculturii din Italia, Gian Marco Centinaio, transmite Reuters.

„Ne exprimam temerile puternice. Cred ca autoritatile de la Roma se vor opune acordului, care trebuie aprobat de toate cele 28 de state membre”, le-a declarat jurnalistilor Gian Marco Centinaio.

Acordul este ca „o arma indreptata spre tampla” sectorului agricol italian, deoarece nu ofera garantii. 

„Va fi o invazie de produse”, a avertizat Centinaio, care este unul dintre aliatii importanti ai vicepremierului italian Matteo Salvini, liderul partidului de extrema dreapta Liga.

Saptamana trecuta, cateva mii de crescatori de bovine irlandezi au protestat in fata Parlamentului de la Dublin, denuntand acordul de liber schimb convenit de Uniunea Europeana cu tarile din blocul Mercosur, precum si dublul limbaj al UE.

„Impun restrictii de mediu fermierilor din intreaga Europa si noi trebuie sa operam in conformitate cu normele de mediu. Si, brusc, incheie un acord cu o tara care ignora toate aceste norme”, a declarat Hugh Doyle, unul dintre presedintii organizatiei Beef Plan Movement.

Fermierii irlandezi se tem ca acest acord va duce la inundarea pietei europene cu carne de vita din America de Sud, ceea ce va afecta productia nationala. 

In schimb, comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan, a promis luni ca toate produsele importate in cadrul acordului comercial convenit de Uniunea Europeana cu tarile Mercosur vor respecta normele alimentare impuse de Bruxelles.

„Ne-am asigurat ca nu vom avea niciun produs care sa ajunga in Uniunea Europeana din tarile Mercosur si care sa nu fie conform cu normele alimentare din UE, precum si cu ambitiile in domeniul climei si mediului inconjurator”, a declarat Phil Hogan, inainte de reuniunea ministrilor Agriculturii din cele 28 de state membre UE.

Pentru a-si proteja piata interna, UE a instituit cote de import, astfel incat produsele din statele Mercosur sa fie taxate incepand cu un anumit prag, in cazul carnii de vita cota fiind de 99.000 de tone de carne pe an. Cu toate acestea, crescatorii de bovine din Franta, Italia, Spania, Irlanda si Polonia au cerut Parlamentului European si statelor membre UE sa respinga acordul UE - Mercosur, ingrijorati pentru viitorul sectorului lor si pentru sanatatea consumatorilor.