Fermierii isi pot cumpara utilaje si echipamente prin programul IMM Leasing

Guvernul a lansat programul IMM Leasing pentru achizitia de utilaje si echipamente agricole.

Scris de Agro Food, Marti, 21 Iulie 2020

Programul guvernamental isi propune stimularea accesarii finantarilor de tip leasing financiar in vederea achizitionarii de active noi sau second-hand pentru desfasurarea activitatii companiilor, in special a celor care au nevoie de transfer de tehnologie in procesele de productie.

 

IMM Leasing de echipamente si utilaje este al patrulea program de sprijin guvernamental acordat sectorului IMM in cadrul Planului National de Investitii si Relansare Economica, implementat de Ministerul Finantelor Publice si FNGCIMM.

 

Programul IMM Leasing de echipamente si utilaje reprezinta un instrument flexibil si eficient, prin care vor fi acordate facilitati de garantare de catre stat sub forma punerii la dispozitia institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul Special la BNR a unor plafoane anuale de garantare pentru finantarile de tip leasing financiar pentru achizitionarea de bunuri noi sau second-hand, necesare in derularea activitatii IMM-urilor, precum si a intreprinderilor afiliate care au un numar egal sau mai mare de 250 de angajati.

 

Garantiile vor fi acordate de catre FNGCIMM si vor fi garantate de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 80% din valoarea finantarii pentru achizitia de echipamente IT si tehnologia informatiei si in procent de maximum 60% din valoarea finantarii pentru achizitia de utilaje si echipamente tehnologice, vehicule pentru transport marfuri si persoane utilizate in scop comercial in cadrul unei operatiuni de leasing financiar.

 

Conform programului, valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul acestei facilitati va fi de 5.000.000 lei, iar perioada si modalitatea de rambursare a finantarilor vor fi stabilite de finantatori, conform normelor interne ale acestora.

 

Durata maxima a perioadei de leasing va fi de 72 de luni, cu posibilitatea acordarii unei perioade de gratie cuprinsa intre 3 si 12 luni, iar avansul achitat de utilizator este de 0%, și, in functie de solicitarea beneficiarului, poate ajunge pana la maximum 20% din valoarea de achizitie a bunului finantat (exclusiv TVA).

 

Sunt eligibile pentru acordarea de garantii in cadrul programului intreprinderile mici si mijlocii precum si intreprinderile afiliate, din toate sectoarele de activitate, cu exceptia urmatoarelor: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool cu exceptia vinului și berii, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de inchiriere si leasing, activitati de investigare si protectie.

 

Se pot acorda facilitati de natura subventiei de dobanda in procent de pana la 50% pentru finantarile garantate in cadrul programului, precum și garantii de stat in conditiile subventionarii in procent de 100% a comisionului de administrare și a comisionului de risc. Facilitatile prevazute in cadrul programului se acorda in baza unei scheme de ajutor de minimis.

 

”Programul guvernamental IMM Leasing de echipamente si utilaje, este al doilea program pentru IMM-uri devenit functional, din cele patru programe derulate de Ministerul Finantelor Publice prin FNGCIMM IFN SA, in cadrul Planului National de Investitii si Relansare Economica lansat de Guvernul Romaniei. Este un plan de investitii fara precedent care are ca obiectiv inlocuirea masurilor de subventionare cu cele de stimulare. Este exact ceea ce are nevoie economia romaneasca, un plan vizionar de reconstructie si stimulare a competitivitatii economiei, bazat pe investitii care sa duca la bunastare si consum (exact opusul planului promovat in perioada 2017-2019 «wageledgrowth»). In starea de urgenta, Guvernul a raspuns prompt si a sprijinit IMM-urile prin programele guvernamentale care au sustinut șomajul tehnic, amanarea obligatiilor fiscale si a ratelor bancare si facilitarea accesului la capital financiar prin - IMM INVEST. Complementar programului IMM Invest, cel mai de succes program de finantare cu garantii de stat din istoria Romaniei, care a trecut deja in etapa a IV a de implementare și se apropie cu pași repezi de epuizarea plafonului de 15 miliarde lei, Guvernul a operationalizat Programul guvernamental IMM Leasing de echipamente si utilaje, iar saptamana viitoare pentru a completa tabloul Guvernul va operationaliza: deblocarea accesului la creditul comercial (obtinerea de produse/servicii cu plata la termen), principalul canal de finantare al firmelor din Romania, respectiv IMM Factoring cu regres (schema de garantare de catre stat a creditului commercial) și IMM Scontare cu garantarea de catre stat. IMM Invest (accesul la capital financiar), IMM Leasing de echipamente si utilaje, IMM Factoring cu regres (schema de garantare de catre stat a creditului commercial), IMM Scontarea cu garantarea de catre stat (accesul la creditul furnizor), pot deveni pilonii de relansare a economiei romanesti si reprezinta raspunsul FNGCIMM la necesitatile crizei actuale, care a adus multe provocari, dar si multe oportunitati de resetare a setorului IMM si de deschidere a sistemului bancar catre finantarea economiei”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.