Fermierii din Maramures vand recolta de mere unor fabrici locale pentru suc

Pomicultorii din judetul Maramures incearca sa intre pe piata organizata, supermarketuri, insa este dificil, din cauza importurilor masive iar productia de mere este directionata catre fabricile de suc locale.

Scris de Agro Food, Marti, 27 Aprilie 2021
“Am mizat pe faptul ca o sa putem veni cu marfa proaspata, mere mult mai bune si nu ne-am inselat. Pana in momentul acesta nu avut o problema de vanzare, dar vanzarea nu am facut-o in supermarketuri sau magazine, ci prin contractele de livrare cu o mare fabrica din municipiul Baia Mare, a contat si a fost bine. (...) Puteam vedea ca magazinele si mai ales supermarketurile vand 90% doar mere importate. (...) Pietele traditionale, pietele sau targurile organizate nu mai au putere foarte mare in privinta vanzarilor si cred ca noi, ca mici fermieri, trebuie sa ne reorganizam, sa intram pe pietele mari, adica in supermarketuri. Dar si statul roman e un mare achizitor de fructe si cred ca ar trebui sa fim mult mai atenti la ofertele venite din partea statului”, a declarat Calin Herteg, pomicultor din comuna Grosi si fondatorul primei cooperative de profil din judet.
 
Fermierul sustine ca pomicultura e un domeniu riguros iar recoltele bune de mere sau alte fructe se pot obtine doar respectand sfaturile specialistilor sau consultand carti de specialitate.
 
“Pomicultura e o stiinta destul de riguroasa si nu o poti practica la intamplare sau din impresii. Am citit multe carti de specialitate pentru a putea ajunge la productiile pe care ni le dorim (...). O proba de sol dusa pentru analiza din locul preconizat al culturii este vital, doar asa se pot alege soiurile, genul de tratament, toate aceste lucruri trebuie gandite dinainte. (...) Eu, de exemplu, nu mai sfatuiesc pe nimeni sa combine soiurile. Noi am incercat niste soiuri de mar care n-au fost aduse in Maramures pana acum, ca de exemplu pinova. E un soi de mar care merge foarte bine, dar cu soiul Fuji am avut surpriza sa nu mearga cum trebuie”, a opinat Calin Herteg.
 
El a subliniat ca o livada are nevoie de ingradire pentru a fi protejata de animalele salbatice, fapt ce ridica apreciabil valoarea investitiei.
 
“Am avut in prima etapa mari probleme cu animalele salbatice si am constatat ca nu mai poti sa faci nicio investitie intr-o livada pomicola fara a ingradi terenurile. Costurile cresc in functie de marimea livezii si, in general, costurile sunt destul de mari. Vorbim de hectare de teren, si nu de suprafete mici. Costurile directe pentru intretinerea unei livezi cum e a noastra oscileaza anual intre 8.000 si 10.000 de lei, dar aceste costuri se pot acoperi dintr-o productie buna, altfel risti sa opresti afacerea”, a spus Calin Herteg.
 
Pana la sfarsitul anilor “90, in judetul Maramures mai erau peste 12.000 hectare de culturi pomicole, insa de-a lungul anilor vechile plantatii au fost abandonate, distruse sau terenul valorificat pentru constructii imobiliare. De asemenea, in judet functiona una dintre cele mai mari fabrici specializate in productia de suc de mere iar recent fermieri de calibru mediu au realizat investitii proprii in fabrici de suc si valorifica pe piata locala si regionala sucul de mere.