Fermierii cer acces facil la fonduri europene pentru constructii vinicole

In urma unei intalniri desfasurate la sediul MADR, reprezentantii Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), au prezentat secretarului de stat, Daniel Botanoiu, propunerile pentru o mai buna functionare a sectorului vitivinicol. La sedinta au participat secretarul de stat Daniel Eugeniu Crunteanu, Claudiu Necsulescu, presedinte ONIV, directori si experti ai directiilor de specialitate din MADR si institutiile subordonate.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 07 August 2019

Principalele teme de discutie au vizat identificarea solutiilor pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene pe masurile finantate din Programul National de Sprijin al Romaniei, dar si pentru masura de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole.

Organizatia interprofesionala a prezentat propuneri de simplificare si operativitate in privinta masurii de reconversie/restructurare in vederea cresterii gradului de absorbtie a fondurilor anuale existente si al accesului micilor producatori viticoli la aceasta masura.

In cadrul discutiilor, reprezentantii ONIV au lansat propunerea de a se acorda in transe o suma forfetara pe unitatea de suprafata in baza unor devize cadru, elaborate si aprobate de institutiile cu competenta in domeniu, respectiv Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie, ASAS, Institutul de economie agrara. Totodata, s-au cautat solutii pentru facilitarea accesarii fondurilor europene destinate constructiilor vinicole.

Alte aspecte discutate au facut referire la simplificarea procedurilor, astfel incat actele normative nationale sa se incadreze in cadrul legislativ european, la noul "Carnet de viticultor" ce presupune introducerea suportului digital in campania 2020, dar si la "Declaratia de recolta" reprezentand fiscalizarea productiei prin stimularea autorizarii si inregistrarii, in special a micilor producatori.