Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul tarii

Si fermierii din vestul tarii au ales in acest an hibrizii Pioneer® si au obtinut productii foarte bune.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 21 Octombrie 2019

Alaturi de apreciatii hibrizii P64LE25 si P64LE99, P63LE136 le-a dovedit acestora ca asigura productii foarte bune, motiv pentru care anul viitor il vor alege pentru o suprafata mai mare.

Cornel Suciu din localitatea Jebel, judetul Timis este primul fermier campion din vestul tarii. Acesta a ales hibridul P64LE99 si a obtinut 4.596 kg/ha. „Lucrez 650 ha, iar in acest an am avut floarea-soarelui pe 50 ha. Am intors rapita, dar am avut si sole pe care planta premergatoare a fost porumbul. Am semanat 65.000 b.g/ha la finalul lunii martie, atunci cand am semanat rapita am aplicat DAP - 200 kg/ha, iar in primavara la pregatirea patului germinativ am mai dat ingrasamant triplu 15 si 300 kg/ha de azot. Am erbicidat cu Express® 50 SG, am aplicat un fungicid, dar si un ingrasamant foliar cu bor. Cultura nu a fost prasita pentru ca nu a fost nevoie, am pregatit terenul foarte bine, apa a ramas in sol si cultura s-a comportat corespunzator. Recoltatul a avut loc dupa 20 septembrie, am recoltat cu 7-8 % umiditate, a fost o productie foarte buna, mai ales ca este primul an in care am semanat acest hibrid. Media pe ferma a fost de 4.030 kg/ha, chiar am fost sceptic ca voi obtine peste 4 tone/ha, au fost si parcele mai bune, asa ca voi alege acelasi hibrid pentru anul viitor, insa vom mari suprafata pentru ca a fost o toamna foarte secetoasa”, a declarat fermierul campion.

Urmatorul fermier campion din vestul tarii este Tinel Ciupa, din localitatea Sag, judetul Timis. Acesta a obtinut 4.300 kg/ha cu hibridul P64LE136. „Lucrez 340 ha, iar floarea-soarelui am avut pe 80 ha. Am semanat pe mai multe sole, deci au fost mai multe plante premergatoare – porumb, grau si soia. Astfel ca, am arat terenul si l-am pregatit cu combinatorul in doua treceri. Am fertilizat in toamna cu ingrasamant complex 18.46.0 - 200 kg/ha, acolo unde nu am mai putut semana grau, dupa care la semanat, pe rand, am dat 200 kg/ha de triplu 16, iar la prasila am aplicat azot – 230 kg/ha. Am semanat 63.000 b.g/ha la inceputul lunii aprilie, cultura a primit doua erbicide, unul preemergent si altul postemergent, am aplicat si fungicidul Tanos® 50 WG. Am recoltat la finalul lunii august, inceputul lunii septembrie si pot spune ca a fost un an bun si am fost multumit de productie”, a specificat agricultorul. Acesta a mai adaugat ca anul viitor va semana floarea-soarelui pe aproximativ 80 ha.

In judetul Arad fermier campion a devenit Cosmin Micu, care a cultivat hibridul P64LE25 si a obtinut 4.191 kg/ha. Acesta lucreaza 1.300 ha, iar cu floarea-soarelui a avut in acest an 280 ha, semanate dupa grau si orz. „Am arat terenul, iar in primavara l-am pregatit cu combinatorul. Am fertilizat unele sole si in toamna si in primavara, in total am dat 400 kg/ha de ingrasamant triplu 16 si la semanat, la inceputul lunii aprilie, am aplicat nitrocalcar - 200 kg/ha. Am erbicidat si preemergent si postemergent, am aplicat un fungicid si am prasit o singura data”, a specificat fermierul aradean. Acesta a mai adaugat faptul ca a recoltat la inceputul lunii august si ca anul viitor va semana noul hibrid P64LE136.

Andy Behaegel din localitatea Periam, judetul Timis, a ales in acest an hibridul P64LE136 si a obtinut 4.062 kg/ha. Acesta lucreaza 320 ha, dintre care 28 ha le-a semanat cu floarea-soarelui, dupa cultura de grau. „Am arat terenul in toamna, am discuit, iar in primavara  l-am pregatit cu combinatorul. Inainte de semanat am aplicat  ingrasamant triplu 15, iar pe rand am mai dat 150 kg/ha de nitrocalcar. Am semanat 62.000 b.g/ha la inceputul lunii aprilie, am erbicidat preemergent si apoi cu Express® 50 SG. Nu am aplicat niciun fel de tratament, iar recoltatul a avut loc la finalul lunii august. Anul viitor voi semana aproximativ 30 ha cu floarea-soarelui, voi alege hibridul P64LE136”, a precizat fermierul campion.

 

Articol realizat de echipa Corteva Agriscience™