Exporturile de oua ale Uniunii Europene, in crestere cu 20 de procente

Ucraina este cel mai mare exportator de oua in UE, arata un raport realizat de catre Comisia Europeana.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 20 Septembrie 2019

Conform acestuia, cantitatile vandute de Ucraina in spatiul comunitar (aproape 7.000 tone echivalent oua) sunt de peste trei ori mai mari decat cele livrate de SUA.

In ceea ce priveste exporturile de oua ale Uniunii Europene (UE), statisticile arata ca acestea au avansat cu aproximativ 20% in perioada ianuarie-iulie, comparativ cu aceeasi perioada din 2018, asta in timp ce importurile s-au redus cu 42%.

Japonia cumpara cele mai multe oua din UE, 44.000 tone echivalent oua in primele sapte luni din acest an, urmata de Elvetia (24.000 tone), iar Israelul ramane a treia tara beneficiara a oualor din UE.

Coreea de Sud, in schimb, aproape si-a dublat achizitiile de oua din spatiul comunitar, de la 2.157 tone echivalent oua in perioada ianuarie – iulie 2018, la 4.190 tone in primele sapte luni ale anului curent. Thailanda, de asemenea, a cumpărat cu 24% mai mult, iar Mauritania a sporit cumpararile de oua din UE cu mai mult de doua ori, ajungand la 4.692 tone echivalent tone.

In Uniunea Europeana, pretul mediu al oualor in saptamana 9 septembrie – 15 septembrie a.c. a urcat la 125,37 euro/100 kg, cu 1,7% mai mult decat in urma cu o saptamana.

Romania a avut aproximativ noua milioane de pasari ouatoare in ferme (2,1% din totalul UE), conform Comisiei Europene, si aproximativ 27 de milioane in gospodariile taranesti, conform datelor Institutului National de Statistica.