Expert: Pesta porcina va lovi si tarile din vestul Europei

Virusul pestei porcine africane va patrunde in mod inevitabil si in tari precum Germania, Danemarca, Olanda si Spania, considera Emilio Becker, un economist si consultant spaniol pentru industria alimentara.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 06 Noiembrie 2019

„Nu putem evita acest lucru. Boala va ajunge in Germania, Danemarca, Olanda si Spania. A devenit endemica. In acest moment, managementul de varf trebuie sa intre in prima linie pentru a rezolva aceasta problema. Nu este timp de stat la birou”, a spus Becker, in cadrul conferintei Profood la targul INDAGRA FOOD & CARNEXPO 2019.

Pe langa Asia, in special China, care nu este in masura sa opreasca raspandirea bolii dintr-o provincie si regiune in alta, Europa de Est prezinta aceeasi situatie. In Bulgaria, efectivele nationale de porci s-au micsorat cu 30% din cauza focarelor inregistrate in aceasta vara, potrivit Dr. Svetla Chamova, director executiv al Asociatiei Carnii din Bulgaria.

In Romania, situatia este atat de confuza, incat inspectorii ANSVSA au informat ca 25 de judete sunt afectate de virus. „La Comisia Europeana, se cunoaste ca 29 de judete sunt lovite de boala, iar guvernul a informat ca 33 de judete sunt afectate de ASF, cu 950 de focare”, a comentat Dana Tanase, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii si vicepresedintele Clitravi. Pana acum, Romania s-a transformat intr-o bomba de biosecuritate plasata la granita de est a UE, prin faptul ca nu a luat masuri eficiente in combaterea raspandirii virusului, scrie EuroMeatNews.com.

Dar nu doar Europa si Asia sunt ingrijorate de viitorul productiei lor de carne de porc. Si Mexic se gandeste la ce este mai rau daca boala va intra in tara. Mexic se confrunta deja cu cateva boli, precum PRRS si PED, care devasteaza efectivele de porci din unele zone. In plus, in urma cu o luna, oficialii guvernului britanic au recunoscut ca se asteapta ca pesta porcina sa ajunga in Regat in urmatoarele 12 luni.