EximBank finanteaza cu 21 mil. lei producatorul Schwab Agro Prod

EximBank a acordat, in cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19 pe care o implementeaza in urma mandatului special primit din partea statului roman, o finantare cu dobanda subventionata in valoare de 21 de milioane de lei companiei Schwab Agro Prod, una dintre cele mai mari companii cu profil agricol din judetul Satu Mare.

Scris de Agro Food, Marti, 16 Februarie 2021
Potrivit unui comunicat al institutiei, fondurile acordate Schwab Agro Prod, in cadrul programului financiar de sustinere a companiilor mari si a IMM-urilor cu cifra de afaceri de peste 20 de milioane de lei raportata in 2019, sunt destinate finantarii activitatii curente a companiei.
 
Schwab Agro Prod a fost infiintata in anul 2004, iar in prezent exploateaza 3.000 de hectare de teren agricol, in zona Ardud, cu 40% culturi de toamna (grau si rapita) si restul culturi de primavara (soia, floarea-soarelui si porumb).
 
In perioada 2008 - 2009, compania a infiintat plantatii de vita-de-vie pe o suprafata de 205 de hectare de teren in zona Ratesti (judetul Satu Mare). In plus, Schwab Agro Prod detine unul dintre cele mai moderne centre pentru depozitarea cerealelor din Transilvania, cu o capacitate de stocare de 35.000 de tone si o capacitate de uscare 800 tone/zi, iar in 2014 a inaugurat o statie de biogaz in localitatea Ardud.
 
Compania are aproape 50 de angajati, iar in 2019 a avut afaceri de circa 221 de milioane de lei.
 
Companiile mari si IMM-urile cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei in 2019 pot beneficia de produse noi de finantare si garantare cu componenta de ajutor de stat, oferite de EximBank ca parte a programului guvernamental de sprijin din cadrul Planului de investitii si relansare economica. Prin acest program se asigura acces la instrumentele de suport oferite de statul roman si obtinerea unui nivel de sustinere similar cu companiile europene pentru toate firmele romanesti eligibile interesate, care pot avea acces la sprijin la suma maxima permisa de Cadrul temporar al Comisiei Uniunii Europene.
 
Principalele caracteristici ale programului de sustinere a companiilor mari si lei; produse noi de finantare si garantare cu componenta de ajutor de stat, oferite de EximBank alaturi de portofoliul existent de finantari, garantii si asigurari oferite in conditii de piata; potential de sustinere a sute de companii mari si IMM-uri din Romania, prin credite de investitii, capital de lucru sau garantii pentru liniile de finantare, care sa permita continuarea si dezvoltarea activitatii, cresterea volumului de afaceri si pastrarea sau crearea de noi locuri de munca; costuri minime, in concordanta cu Cadrul Temporar al Comisiei Uniunii Europene - ROBOR + 0,25% - 2% pe an.
 
Termenul pana la care companiile pot depune dosare de solicitare a produselor de finantare si garantare din cadrul acestei scheme de ajutor de stat este 31 mai 2021.