EXCLUSIV. Care este pretul oualor inainte de Paste

Ne aflam pe ultima suta de metri inaintea celebrarii uneia dintre cele mai mari sarbatori crestine: Pastele.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 16 Aprilie 2019

Care este pretul oualor in aceasta perioada la poarta fermelor, dar si care sunt factorii care-l influenteaza – sunt subiectele pe care le-am abordat cu doua dintre cele mai mari companii producatoare de oua de consum: Avicola Lumina si grupul Toneli.

„Pretul mediu la poarta fermei Avicola Lumina este cuprins acum intre 0,26 si 0,32 lei/ ou. De exemplu, jumatate din ceea ce am produs saptamana aceasta am vandut cu 0,32 lei, iar diferenta catre revanzatori, cu tirul, la 0,27 lei/ ou. De ce? Pentru ca pretul incepe sa fie afectat de sezonalitate (au inceput sa produca oua pasarile de curte), in conditiile prezentei importurilor ieftine, din Polonia de exemplu, care exercita o presiune pe pret. Iar producatorii vand cu pret mic, tocmai pentru a nu face stocuri. In ultimii 4-5 ani nu am constatat o crestere a preturilor la poarta fermei in preajma Sarbatorilor de Paste, deci cu siguranta preturile nu vor creste nici in acest an. Trendul este unul de diminuare a preturilor la oua. Marile retele de magazine negociaza acum contracte prin care solicita discounturi semnificative in vederea promotiilor care vor opera de Paste si eu cred ca in acea perioada vom vedea oferte de 10 lei pentru un cofraj de 30 de oua”, a declarat pentru AgroFood directorul general Avicola Lumina, Vasile Bunduc.

 La randul lor, reprezentantii Toneli Holding sustin ca dintotdeauna in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, pretul oualor s-a mentinut ca cel practicat in lunile de dinaintea acestor sarbatori.

„La acest moment, la poarta fermei, pretul oului la cofraj, pleaca, in medie, de la 0.31 lei/ou (pret fara TVA). Tinem insa sa facem o precizare, in sensul ca, atunci cand vorbim de „pretul oului la poarta fermei”, intelegem un ou care nu a trecut inca prin procesele de verificare, sortare, ambalare etc. 

In ceea ce priveste principalii factori care influenteaza pretul oului pe care-l regaseste consumatorul la raft, mentionam: hrana pasarilor, ambalajele, transportul etc. Pentru sarbatorile pascale, obiectivul principal avut in vedere de „Familia Toneli” este acela de a asigura oua proaspete la raft. Consumatorii nostri se asteapta la prospetime, la sortimente diferite, la oua de calitate si, asta este ceea ce urmarim sa le asiguram. Raportandu-ne la istoric, incepand cu luna februarie, in raport cu cererea si oferta din piata, pretul oului a inregistrat un trend descrescator ce de regula s-a mentinut si in perioada sarbatorilor pascale”, ne-a explicat Aurora Alexandru, medic veterinar al fermelor Toneli Holding.