EXCLUSIV #coronavirus Productia din fabricile de utilaje agricole continua. Producatorii si dealerii spun ca au stocuri suficiente

Producatorii si dealerii de utilaje agricole au explicat jurnalistilor AgroFood.Ro ca dispun de stocuri indeajuns de mari pentru a face fata comenzilor de utilaje si piese de schimb din aceasta perioada. Mai mult, fabricile aflate peste hotarele Romaniei, chiar in zonele puternic afectate de raspandirea COVID-19, isi continua activitatea.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Luni, 23 Martie 2020

Cu toate acestea, problemele intampinate in transportul de utilaje - care sosesc din alte tari - pot duce la intarzieri in livrari.

„Nu iti faci stocuri in aprilie pentru campania de prasitoare”

Radu Mesina, specialist produs la Ipso Agricultura ne-a declarat ca dealerul dispune de stocuri indeajuns de mari si nu exista probleme in aprovizionare - care se deruleaza inca, ritmic. „Pentru campania aceasta, noi ne-am facut stocuri. Acum sa fim sinceri, nu iti faci stocuri in aprilie pentru campania de semanat la prasitoare. E absurd. Acestea le faci din februarie. De asemenea, magazinele noastre de piese de schimb sunt deschise in toata tara”.

radu-mesinaia

Toate locatiile Titan Machinery functioneaza in mod normal

Reprezentantii Titan Machinery au anuntat intr-un comunicat de presa ca toate locatiile companiei functioneaza in mod normal, atat atelierele de lucru, serviciul de furnizare a pieselor de schimb catre fermieri, cat si celelalte servicii pe care le ofera. Acestia au mai mentionat faptul ca au stocuri suficiente pentru a acoperi eventualele sincope in lantul de aprovizionare.

titan

Singura problema pe care ar putea sa o intampine, ar fi cresterea termenelor de livrare, se arata in comunicat. „Va rugam sa retineti ca termenele de livrare pot creste deoarece controalele la frontiera si restrictiile de circulatie pot afecta disponibilitatea camioanelor. Monitorizam situatia indeaproape cu furnizorii nostri si luam masuri corective pentru a reduce impactul cat mai mult posibil”.

Fabricile Kongskilde, robotizate in mare parte

Fabricile Kongskilde din Polonia, Danemarca sau Suedia, sunt in continuare active. Iar, mare parte dintre acestea sunt robotizate, ceea ce inseamna ca implicarea umana este redusa semnificativ.

„Angajatii care lucreaza in productie au programul usor modificat si de asemenea, au fost luate masuri stricte in echiparea lor. Noi nu suferim mult de pe urma noului coronavirus pentru ca mare parte dintre fabricile noastre sunt robotizate, cel putin cea din Suedia este printre cele mai moderne din lume”, ne-a spus Andreea Raluca Dragusin, Sales Manager la Kongskilde Romania.

andreea

Aceasta a adaugat ca singurul impediment si care nu tine de producator, este cel legat de transport. Asta pentru ca, multe companii si-au redirectionat serviciile catre transportul de marfuri si mai putin catre utilaje agricole. „Ne este greu sa gasim o companie de transport care sa aiba disponibilitate sa incarce. De exemplu, de doua zile caut si eu, si dealerul, sa incarcam din Danemarca. Fiind patru granite de trecut si un utilaj de 3 metri latime si 2 inaltime, nu vor sa il aduca nici in sistem de asociere cu alte transporturi. Sunt reticenti in a face transporturi de la companii diferite, prefera sa incarca dintr-un singur loc si sa nu faca opriri”.

De asemenea, este bine de stiut ca stocurile de utilaje Kongskilde din Romania sunt suficiente pentru a acoperi cererile din aceasta perioada.

„Fabrica de tractoare Carraro din Italia produce in continuare”

Situatia la Doctorul de utilaje, dealer de tractoare Carraro in Romania, este buna in acest moment,  insa pe termen lung „suntem reticenti in ceea ce priveste vanzarile de utilaje, pentru ca nu stim exact cum o sa afecteze fermierii, ce productii vor avea si cat vor fi disponibili sa investeasca”, ne-a spus Mariana Dumitru, manager de vanzari la Doctorul de utilaje.

maritza

Fabrica Carraro din Italia produce in continuare si in conditiile de criza decretate de stat. Insa, problemele intampinate de distribuitor se situeaza in zona de logistica.

„Asteptam patru tractoare Carraro, erau comandate pentru expozitia AgriPlanta si nu le-am putut aduce in Romania, pentru ca nu am gasit transport. Au iesit din productie saptamana trecuta si acum nu stiu cum facem cu granitele care sunt inchise si mai mult, sa gasim soferi disponibili sa se duca in Italia sa le ridice”.

Maschio Gaspardo are stocuri semnificative la fabrica din Romania

Unitatile de productie din Italia, cat si cele externe, care apartin grupului Maschio Gaspardo, sunt operative din toate punctele de vedere si in deplina conformitate cu toate indicatiile furnizate de autoritatile guvernamentale pentru prevenirea raspandirii Coronavirus (Covid-19), au transmis reprezentantii companiei catre redactia AgroFood.Ro

horia 2

Acestia sustin ca pana in prezent, productia si livrarea comenzilor, atat pentru utilaje, cat si pentru piese de schimb, se incadreaza in timpii standard de livrare.

Mai mult, acestia ne-au transmis ca exista riscul ca circulatia marfurilor sa fie limitata, dar nivelul semnificativ al stocurilor de la filiala din Romania, le va permite sa raspunda exigentelor clientilor.