Derogarea pentru neonicotinoide la porumb si sfecla nu se mai prelungeste de anul viitor

Fermierii care cultiva porumb si sfecla in acest an si carora li s-a permis sa utilizeze seminte tratate cu neonicotinoide au ragaz pana anul viitor sa gaseasca alte solutii, pentru ca nu vom mai prelungi aceasta derogare, a declarat, joi, ministrul demis al Agriculturii, Adrian Oros.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Vineri, 07 Februarie 2020

„Exista o decizie a Comisiei Europene prin care sunt interzise neonicotinoidele. In ultimii ani, s-au tot dat derogari pentru Romania si Lituania pentru utilizarea acestor neonicotinoide. Cand am venit la minister era deja tarziu sa luam o decizie foarte radicala si de aceea am avut consultari atat cu apicultorii, cat si cu fermierii. Astfel, am decis in ianuarie sa nu mai prelungim aceasta derogare, sa interzicem utilizarea neonicotinoidelor pentru tratarea semintelor de floarea soarelui si rapita si am permis utilizarea pentru semintele de sfecla si porumb", a explicat Oros.

Intrebat ce ar trebui sa faca fermierii care cultivau floarea soarelui si care ameninta ca vor renunta la aceasta cultura, oficialul MADR a raspuns: "La fel ca si in alte tari, se gasesc alte variante".

„Aceste derogari care s-au dat succesiv au fost tocmai in ideea de a se gasi ca si in alte tari alte solutii. Exista ragaz ca pana anul viitor ca si cei carora li s-a permis sa utilizeze neonicotinoide, respectiv cei care cultiva porumb si sfecla, sa gaseasca alte solutii. Noi nu mai putem prelungi aceasta derogare. Deja suntem atentionati de Comisie, atentionare care a venit de fapt in noiembrie, iar noi in urma acelei atentionari am luat decizia in ianuarie sa prelungim posibilitatea folosirii neonicotinoide la cele doua culturi, care nu sunt puternic melifere si care sunt mai putin daunatoare pentru albine", a explicat ministrul demis al Agriculturii.

Pe 3 februarie, Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) avertiza ca fermierii romani pot inregistra pierderi financiare considerabile la culturile de porumb si sfecla din cauza unor daunatori de sol, daca nu folosesc in zonele afectate seminte tratate cu produse de protectie pe baza de neonicotinoide, in conditiile in care la ora actuala nu exista alte solutii care sa permita mentinerea competitivitatii fermelor din Romania.