De la hamburgerii vegani la proteine provenite din aer, metan si izvoare vulcanice

Desi ar putea parea o scena desprinsa din universul filmelor stiintifico-fantastice, mesele in familie ar putea sa abunde peste cativa ani in fripturi preparate cu ajutorul unor imprimante 3D si in alte feluri de proteine, care vor fi produse din aer, metan si microbi vulcanici, informeaza Thomson Reuters Foundation.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 08 Noiembrie 2019

Odata cu succesul exploziv inregistrat de friptura vegana si inlocuitorii vegetali pentru hamburgeri dezvoltati de companii precum Beyond Meat si Impossible Foods, sectorul proteinelor alternative isi continua cresterea spectaculoasa.

Potrivit bancii de investitii Barclays, vanzarile de „carne alternativa” ar putea ajunge la 140 de miliarde de dolari - aproximativ 10% din industria globala a carnii - in urmatorul deceniu, crescand de 10 ori mai mult in raport cu nivelurile lor actuale.

O noua generatie de produse aflate in etapa de dezvoltare combina tehnologia de ultima generatie cu procese stravechi de fermentatie pentru a transforma elemente altfel daunatoare sau banale in ingrediente alimentare esentiale, cu scopul de a reduce uriasa amprenta de carbon a agriculturii.

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, agricultura, sectorul forestier si alte activitati de utilizare a terenurilor au reprezentat 23% din totalul gazelor cu efect de sera generate de catre oameni intre anii 2007 si 2016. Acest procent creste la 37% daca sunt luate in calcul activitatile de pre-productie si post-productie.

Fermele de animale sunt responsabile cu 14,5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera, a anuntat Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite.

Enter Solar Foods, o companie finlandeza, lucreaza in aceasta perioada la fabricarea unei pudre proteice comestibile, denumita Solein, utilizand apa, aer si electricitate regenerabila, ca modalitate de a separa productia alimentara de sectorul agriculturii.

„Eviti astfel impacturi negative ale utilizarii terenurilor, precum defrisarea in beneficiul agriculturii, folosirea pesticidelor si a substantelor fertilizatoare, ce emit gaze cu efect de sera”, a declarat CEO-ul acestei companii, Pasi Vainikka.

Noua proteina Solein este realizata plasand o cantitate de microbi intr-un lichid si hranindu-i cu mici bule de oxigen si dioxid de carbon, un proces similar producerii de bere sau de vin, dar in absenta grauntelor si a strugurilor, a explicat antreprenorul finlandez.

Pe masura ce lichidul se ingroasa, el este uscat si transformat apoi intr-o pudra foarte fina, alcatuita in procent de 65% din proteine si care seamana foarte mult la gust cu faina de grau.

In septembrie, Solar Foods a incheiat un acord cu compania Fazer, parte a grupului Nordic Food, pentru a dezvolta produse pe baza de Solein si care pot fi utilizate in preparate vegetale deja existente sau in produse viitoare, de exemplu in carne sintetizata in laborator.

Compania intentioneaza sa comercializeze proteinele Solein cu aproximativ 5 euro / kilogram pana in anul 2021, a adaugat Pasi Vainikka.