Daraban (CCIR): Foarte multe firme romanesti cu capital turcesc incaseaza subventiile agricole ale UE

Oamenii de afaceri turci care investesc in Romania au avantajul initierii unor societati comerciale care devin firme parte a Uniunii Europene si astfel pot beneficia de absolut toate avantajele acestui context, inclusiv de dreptul de a achizitiona teren agricol si de a primi subventii europene in agricultura, a declarat presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, in mesajul transmis oamenilor de afaceri turci participanţi la Forumul de Afaceri Romania - Turcia.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 06 Noiembrie 2019

„Avantajul dumneavoastra, a oamenilor de afaceri din Turcia, care deschideti o societate in Romania: ea devine societate a Uniunii Europene, nu doar a Romaniei, si veti beneficia de absolut toate avantajele care decurg din acest lucru. As da exemplu din agricultura, unde o societate cu 100% capital turcesc, dar inregistrata in Romania, poate de a doua zi sa achizitioneze teren agricol si de a treia zi sa beneficieze de subventiile europene in agricultura. Si sunt foarte multe societati in Romania care beneficiaza de acest lucru, societati chiar cu capital turcesc”, a afirmat Mihai Daraban.

Presedintele CCIR a estimat ca schimburile comerciale dintre Romania si Turcia ar putea ajunge la nivelul de 10 miliarde de dolari in anul 2020.

„Schimburile bilaterale intre Romania si Turcia au fost de 5,7 miliarde de euro anul trecut si as mai spune ca au mai fost 380 de milioane de euro schimburi in servicii, deci nu neaparat in produse, si ajungem la 6 miliarde de euro, iar perspectivele pentru anul acesta sunt incurajatoare, in sensul ca la nivelul lunii iulie am inegistrat deja 3,7 miliarde (de euro- n. r.), care, daca s-ar mentine in acelasi ritm pana la finalul anului, probabil am putea vorbi de peste 7 miliarde de euro schimburi comerciale la sfarsit de 2019. Asa cum v-am zis, 15.736 de societati cu capital turcesc, acestea avand 586 de milioane de euro capital subscris, si mai trebuie sa luam in considerare ceea ce spune si Banca Nationala, ca mai sunt si 577 de milioane de euro investitii directe turcesti in Romania. Deci, iata-ne, usor-usor, ajunsi la 7,3 miliarde de euro si la ultima vizita a presedintelui Erdogan s-a dat o tinta de 10 miliarde de dolari. Asa ca suntem foarte aproape de a atinge aceasta cifra si cred ca la anul cu siguranta o vom realiza”, a afirmat presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

La randul sau, ambasadorul Turciei la Bucuresti, Fusun Aramaz, a confirmat ideea presedintelui CCIR, conform caruia investitorii unei tari sunt adevaratii ambasadori comerciali ai acesteia.

„Oamenii de afaceri din Turcia sunt prezenti pe piata din Romania inca din anul 1990. Acest lucru este reflectat foarte bine in cifrele de astazi. In plus, Romania si Turcia, incepand cu 2012, fac parte dintr-un parteneriat strategic care influenteaza in mod pozitiv nu numai domeniul economic. Da, este adevarat, adevaratii ambasadori comerciali sunt investitorii, atat cei romani, cat si cei din Turcia. Sesiunile de afaceri de astazi sunt foarte importante pentru ca avem, in final, acelasi scop - acela de a creste volumul investitiilor de ambele parti”, a afirmat ambasadorul Turciei la Bucuresti.

Turcia este primul partener comercial al Romaniei din afara Uniunii Europene si al V-lea partener in cadrul schimburilor internationale totale, respectiv al X-lea partener la export si al VII-lea la import, potrivit CCIR. Romania este, de asemenea, unul dintre partenerii comerciali importanti ai Turciei, fiind pe locul 15 la export si pe locul 17 la import, conform sursei.