Danemarca elimina acvacultura marina

Guvernul danez va frana dezvoltarea acvaculturii sale, contestata pentru impactul ei negativ asupra mediului inconjurator, informeaza AFP.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 29 August 2019

„Danemarca a atins limita numarului de pesti care pot fi crescuti in mare fara a periclita mediul (...). Trebuie sa fim un pionier 'verde', inclusiv in materie de piscicultura”, a declarat ministrul danez al Mediului, Lea Wermelin, intr-un comunicat prin care a anuntat oprirea dezvoltarii fermelor maritime de acvacultura. 

Masura a fost salutata de organizatiile ecologiste care critica poluarea generata de piscicultura marina, mai ales din cauza alimentatiei pestilor si a deseurilor rezultate. In schimb, anuntul reprezinta „un pas serios inapoi” pentru o industrie pana acum infloritoare, a declarat pentru AFP presedintele Federatiei daneze de acvacultura, Brian Thomsen. 

„Planuiam sa infiintam mai multe ferme offshore, insa de acum este imposibil”, a adaugat el. 

Guvernul danez, desi interzice infiintarea si extinderea instalatiilor de acvacultura marina, va mentine totusi cele 19 ferme existente in marile sale, dar si acvacultura de apa dulce, care detine aproximativ 200 de ferme pe teritoriul sau. 

Aceasta industrie produce exporturi anuale estimate la 1,5 miliarde de coroane daneze (201 milioane de euro). Prezenta in Danemarca din secolul al XIX-lea, acvacultura ramane putin dezvoltata in Europa, intrucat Asia furnizeaza peste 90% din productia mondiala de pesti de crescatorie, exprimata in tone (peste 60% fiind asigurata de China).