Daea: Am propus amenzi de cel putin 4 procente din cifra de afaceri pentru dublu standard

Dublul standard este o realitate, nu o fictiune si de aceea am propus un amendament pentru completarea Directivei europene 29/2005, prin care se interzice comerciantului sa practice calitate dubla a produselor, fiind stabilite si amenzi de cel putin 4% din cifra de afaceri sau cel putin doua milioane euro, a declarat, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 22 Aprilie 2019

„Stim foarte bine ca dublul standard este o realitate si nu este o fictiune. Este o realitate pentru ca a putut a fi constatat in mai multe tari ale Uniunii Europene, in mod deosebit in tarile din partea de est.(...) Am propus un amendament pentru completarea directivei 29 din 2005 (...) care pune in spatiul juridic acea prevedere prin care se interzice cu desavarsire de catre orice comerciant, indiferent unde se afla el, sa practice calitate dubla a produsului. Cu alte cuvinte, in acelasi lot sa fie aceeasi calitate, indiferent unde pleaca, ca pleaca in Belgia, ca pleaca in Germania, ca pleaca in Romania, si sa se respecte intocmai. Masurile coercitive pentru nerespectare sunt extrem de puternice, stabilindu-se in actul normativ amenzi care inseamna cel putin 4% din cifra de afaceri sau, daca nu poti sa determini cifra de afaceri, sa fie de cel putin doua milioane de euro”, a spus Petre Daea, intr-o interventie telefonica la un pot de televiziune.

Acesta a precizat ca, pe plan national, exista in acest sens doua directii de actiune, respectiv continuarea si intensificarea controalelor si programul de crestere a productiei romanesti. „Pe plan national avem doua directii de actiune. In primul rand acest control pe baza legilor pe care le avem. Continuam controalele si le intensificam la toate produsele care sunt puse pe piata in Romania. In al doilea rand, avem acest program de crestere a productiei si de realizare a unor produse romanesti care sunt mult mai valoroase, in special produse din legumicultura si fructe, produse pe care sa le realizam si sa le punem in contrapartida pe piata consumatorului, in asa fel incat sa descurajam aceste produse din afara tarii, apreciind calitatea deosebita pe care le au produsele romanesti”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Intrebat despre proiectul de lege impotriva dublei calitati a produselor, care sa sanctioneze firmele ce comercializeaza produse de calitate mai slaba decat in tarile de origine, la care a facut referire presedintele PSD, Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii a precizat ca trebuie masuri radicale si ca autoritatile din Romania au in vedere praguri ale amenzilor mai mari de 4% din cifra de afaceri.

„Trebuie masuri aspre, radicale, pentru ca nu este posibil sa tratezi diferit un consumator din Romania sau un consumator din alta parte, pe piata unica. Vom face precizarile juridice necesare in asa fel incat aceasta posibilitate sa nu existe in Romania si sa fim in egalitate cu fiecare cetatean din UE pentru fiecare produs pe care il punem pe masa consumatorului.(..) Amenda va fi minim 4%. Iar statul membru poate sa ridice acest procent. Sigur ca ne gandim la praguri cat mai mari pentru a descuraja o asemenea practica. Se poate mai mult. Se va stabili cat va fi acest procent. Daca n-ai posibilitatea sa ai acest procent, legiuitorul iti da posibilitatea sa operezi cu amenzi de peste doua milioane de euro. Iata ca sunt solutii sa descurajam o asemenea activitate”, a subliniat Daea.