Daea: Subventiile APIA vor fi platite la timp si in cuantum mai mare

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat la Focsani, ca subventiile APIA vor fi platite la timp si in cuantum de 70%, un procent mai mare decat de obicei, in acest sens fiind pregatiti in bugetul ministerului 1,4 miliarde de lei.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 07 Octombrie 2019

„Suntem in grafic cu subventiile la APIA, mai bine decat ne-am programat. Noi am staruit sa incheiem verificarea in camp, controalele de rutina obligatorii, pana la data de 1 octombrie. Aceasta operatiune, la nivelul tarii, am terminat-o pe data de 24 septembrie, ceea ce ne-a permis sa trecem la etapa a doua, aceea de procesare a dosarelor pentru fiecare fermier, in asa fel incat, pe data de 16 octombrie, la miezul noptii, sa dam drumul la banii pentru fermieri. Vom da drumul la bani astfel incat sa putem realiza pana la inceputul lunii noiembrie plata la peste 80% din cei care au dreptul. In aceasta toamna, am staruit la Comisia Europeana inca din luna mai, stiind ca sunt fenomene naturale care au afectat in anumite zone partial culturile, si am solicitat sa putem acorda, prin derogare, 70% din cuantumul subventiei. Deci, pe de o parte le dam la timp, pe de alta parte le dam intr-un procent mai mare ca de obicei, pentru ca regulile europene spun ca avansul se da in proportie de 50% din suma cuvenita pe unitatea de suprafata. Suntem pregatiti, avem in bugetul Ministerului Agriculturii 1,4 miliarde lei pe care ii vom da la fermieri in asa fel incat sa isi execute lucrarile la timp pentru a-si continua activitatea de productie”, a precizat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a fost prezent, sambata, la evenimentul „Fabricat in Vrancea”, din cadrul Festivalului International al Viei si Vinului Bachus 2019, care a avut loc la Muzeul Satului Vrancean, in Crangul Petresti.