Daea: Romania a intrat in UE cu 3 mil. de tone de grau, acum avem 10 milioane

Romania a intrat in 2007 in Uniunea Europeana cu 3 milioane de tone de grau, iar acum are 10 milioane de tone, al treilea an la rand, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la postul public de televiziune.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 02 Octombrie 2019

„In 2007, Romania a intrat in Uniunea Europeana cu 3 milioane de tone de grau. Acum are 10 milioane de tone. 10 milioane in trei ani la rand si in 2017 si in 2018 si in acest an. (...) Daca in 2007 aveam 12 milioane de tone de cereale, Romania de trei ani realizeaza 27 de milioane de tone, in 2017, in 2018 - 31 de milioane de tone si anul acesta facem in jur de 30 de milioane de tone de cereale”, a precizat Petre Daea.

El sustine ca toate aceste rezultate din agricultura se datoreaza climei, fermierilor si subventiilor acordate la timp de autoritati.

„Sunt trei factori care ne-au ajutat: clima, fermierii care s-au dotat, sunt cunoscatorii celor mai bune tehnologii, sunt ferme azi mult superioare fermelor din tari cu agriculturi consacrate si subventiile acordate la timp (...) Retineti, banii de la UE vin numai dupa ce Guvernul Romaniei da banii de la bugetul statului. Aceste 9 miliarde de euro pe care i-am luat de la UE i-am dat in primul rand de la bugetul Romaniei si apoi i-am recuperat de la UE, cu respectarea regulilor impuse de UE. Fermierul, evident, este actorul principal, lucreaza terenul respectiv, tehnologizandu-se, capitalizandu-se. Este pentru prima data in istoria Romaniei cand avem trei ani agricoli buni, pentru ca un an agricol prost se vindeca in trei ani buni”, a precizat ministrul Agriculturii.

Intrebat cum arata anul agricol 2019, comparativ cu anul trecut, seful MADR a sustinut ca este comparabil cu 2018, desi au fost pierderi in anumite zone. „Sunt pierderi in anumite zone, am avut pierderi in partea de rasarit, in partea extrema de rasarit a tarii, unde seceta ne-a afectat, am avut si in partea de sud-vest tarii”, a spus Daea.

Seful MADR a adaugat ca „Romania este astazi in fruntea UE de trei ani de zile la doua culture foarte importante care ocupa mai bine de 3,5 milioane de hectare: porumb si floarea soarelui”.