Custile din crescatoriile de iepuri, prea mici

Autoritatea Europeana pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a apreciat ca custile conventionale in care sunt tinuti iepurii de crescatorie sunt prea mici si totodata a tras un semnal de alarma cu privire la metodele de sacrificare a iepurilor, intr-o serie de rapoarte transmite AFP.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Luni, 13 Ianuarie 2020

La initiativa Parlamentului European si la solicitarea Comisiei Europene, EFSA a analizat conditiile din crescatoriile de iepuri, al doilea cel mai raspandit animal din fermele din Europa in functie de numar.

Cresterea iepurilor in UE se face in principal in cinci state membre: Franta, Ungaria, Italia, Portugalia si Spania, iar practicile de crestere sunt foarte variate.

Bazandu-se in special pe opiniile expertilor, pentru ca datele disponibile in acest domeniu sunt putine, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a ajuns la concluzia ca custile „conventionale" ar trebui marite pentru a imbunatati bunastarea animalelor, in special libertatea lor de miscare. Cu toate acestea, sistemul de crestere cel mai satisfacator ramane cel bio, subliniaza EFSA.

Autoritatea Europeana atrage, de asemenea, atentia asupra procedurilor de sacrificare a iepurilor, a identificat o serie de indicatori pentru a putea stabili daca un animal este constient sau nu si a propus o serie de masuri coercitive.

In 2017, Parlamentul European a adoptat o rezolutie cu privire la standardele minime necesare pentru iepurii de crescatorie, in contextul in care nicio legislatie nu reglementeaza bunastarea acestei specii in Europa.