Cum functioneaza cooperativele franceze

Trei din patru fermieri francezi sunt membri activi in cel putin o cooperativa, dintr-un total de 2.300 de cooperative agricole si agroindustriale. Mai mult, in anul 2017, 13 dintre cooperativele franceze au inregistrat o cifra de afaceri de peste 1,5 miliarde de euro.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 19 Februarie 2020

Acest cifre au fost relevate de Arnaud Degoulet, vicepresedintele Federatiei Cooperativelor din Franta - Coop de France, in cadrul „Conferintei internationale VISION COOP 2020 – Viitorul agriculturii romanesti este cooperarea!", organizata pe 14 februarie 2020, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, Facultatea de Horticultura, unde au participat si jurnalistii AgroFood.Ro

Din punct de vedere al importantei economice, 93% dintre membri sunt fermieri cu ferme de dimensiuni mici. Cu toate acestea, in 2017, 13 cooperative au inregistrat o cifra de afaceri de peste 1,5 miliarde de euro.

Intrebat daca marimea cooperativei este in stransa legatura cu succesul acestora, Arnaud Degoulet a afirmat ca in mare masura depinde de organizarea pe care o au si vede cooperativele mici orientate spre nise de piata.

In top 15 companii din sectorul de agrifood francez se regasesc si 5 cooperative, respectiv Groupe Terrena, Groupe Agrial, Tereos, Sodiaal Union si Vivescia.

Din numarul total de cooperative, 600 sunt implicate in agricultura ecologica. „Este necesar sa iesim din logica cantitatii si sa asiguram produse mai sanatoase, ecologice iar tranzitia are nevoie de sustinere. De asemenea, trebuie sa luam in calcul problemele legate de mediu si reinnoirea generatiilor de fermieri".

In Franta cooperativele s-au infiintat din dorinta fermierilor, dar si pe fondul unor crize de pe piata agroalimentara franceza. La ora actuala, Coop de France numara 13.000 de membri, iar 10% dintre acestia sunt tineri.

De asmenea, Daniela Rebega, director general adjunct al Directiei Generale Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a prezentat evolutia numerica a cooperativelor agricole din Romania, in 2018 fiind inregistrate 1.425, fata de 796 cate au fost in anul 2015.

---------

Organizata in cadrul proiectului, care are ca principal obiectiv infiintarea a 350 de cooperative agricole si minim 8 grupuri de producatori in toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei pana in 2021, Conferinta VISION COOP 2020 a propus conectarea fermierilor romani la realitatile agriculturii europene si crearea unei legaturi cu pietele Uniunii Europene, fiind un eveniment international nascut din necesitatile fermierilor consiliati in cadrul proiectului denumit pe scurt AGRICOOP de a intelege mai bine care sunt beneficiile asocierii intr-o cooperativa agricola si principiile dupa care functioneaza aceasta.