Culturile de vita-de-vie din zona Dealu Mare, compromise de caderile de grindina

Mai multe plantatii viticole din zona Dealu Mare au fost compromise din cauza grindinei de dimensiuni considerabile ce a cazut in data de 30 aprilie.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 02 Mai 2019

Vita-de-vie, aflata deja in procesul de vegetatie a fost ranita, estimandu-se ca cele 30 de minute de grindina au decimat productiile.

„Via din Valea Nucetului a fost devastata de cea mai mare grindina din ultimii 50 de ani. Toata zona Dealu Mare a fost afectata, de la Ploiesti la Buzau. Lipsa totala de infractructura antigrindina combinata cu schimbarea climatului va duce la o reducere a recoltei cu pana la 80% in 2019”, au declarat reprezentantii Dragon Clan Wines pe pagina de facebook.

cultura compromisa vie (1)

„Uneori viata la crama aduce si surprize deloc placute! Daca dimineata lastarasii promiteau o buna recolta, jumatate de ora de grindina a decimat productia”, au adaugat intr-o postare pe site-ul de socializare si cei de la Licorna Winehouse.

Ministrul agriculturii Petre Daea s-a deplasat in judetul Prahova, acolo unde grindina a facute pagube pe suprafete intinse de vita-de-vie. Raspunzand mai multor proprietari care sustin ca sistemul antigrindina nu a fost pus in functiune, ministrul agriculturii, a declarat ca s-au lansat 16 rachete, dar ca acestea nu au avut efect din cauza inaltimii prea mari la care s-au format bucatile de gheata.

Despre situatia gasita in teren, Daea a recunoscut ca „o parte din suprafata a fost afectata”. Ministrul nu a dorit sa comenteze acuzatiile vicepremierului si ministrului mediului Gratiela Gavrilescu, cea care a acuzat responsabilii de sistemul antigrindina ca nu au actionat pentru a proteja suprafetele viticole si pomicole din judetul Prahova, in ciuda Codului portocaliu emis de ANM pentru fenomene pericoloase, inclusiv grindina.

„Nu vreau sa comentez ce a spus doamna vicepremier. (…) am stat de vorba cu specialistii din domeniu care mi-au spus dupa episodul din 30 aprilie, cand in aceasta zona s-au lansat 16 rachete care n-au putut sa faca fata situatiei date intrucat formatiunile de gheata s-au realizat undeva la 11.000 de metri inaltime, iar lansatoarele noastre de grindina actioneaza pana la 8.000 de metri. Iata ca am fost pusi intr-o situatie fara precedent: nu s-a intamplat niciodata in Romania ca sa fie grindina inainte de 1 mai. Noi am fost pregatiti inca din 15 aprilie, urmare a acestei pregatiri, ieri s-a activat sistemul antigrindina si au fost lansate 16 rachete, dar din nefericire fara rezultat”, a spus Petre Daea.

Ministrul considera in continuare ca rachetele antigrindina sunt eficiente: „a fost si este eficient pentru ca stim ca de ani buni din zonele acestea s-a adunat intreaga productie de struguri. Si anul trecut si acum doi ani, activand aceste instalatii am putut proteja, dar iata ca acum natura a fost mai puternica”, a conchis acesta.